managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

RIAA wil muzikanten minder betalen

Posted by managing21 on december 11th, 2006

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft aan een Amerikaanse rechter gevraagd om muzikanten die ringtones of andere digitale content maken voor mobiele telefoons, minder royalties te moeten uitbetalen. Dat meldt het magazine The Hollywood Reporter. De RIAA stelt dat de auteursrechten niet meer in overeenstemming zijn met de realiteit van vandaag.

De RIAA heeft in de Verenigde Staten al duizenden schadeclaims ingediend tegen individuen die illegaal muziek downloaden en met elkaar delen. De organisatie zegt daarmee de rechten van de artiesten te willen beschermen. Maar nu heeft de RIAA aan de rechter gevraagd een aantal tarieven te mogen herzien, waardoor de betrokken artiesten minder vergoed zouden worden voor hun werk.

De RIAA stelt dat de tarieven sinds 1981 in de Verenigde Staten ongewijzigd zijn gebleven. “Maar sindsdien heeft de muzieksector grondige veranderingen ondergaan,” aldus de organisatie. “De muziekuitgeverijen hebben door nieuwe technieken zoals ringtones voor mobiele telefoons een nieuw inkomstenkanaal gevonden. Mechanische royalties zijn helemaal niet meer op het niveau van het verleden.”

De organisatie stelde te hopen dat de rechter zich zou uitspreken voor flexibeler royalties, zodat er weer een evenwicht zou komen tussen de marges van de muziekuitgeverijen en de platenmaatschappijen. “De platenmaatschappijen moeten immers verder de muziek kunnen produceren waaruit de muziekuitgevers hun inkomen halen,” stipt de RIAA aan.