managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on december 13th, 2006

Spillers Records in het centrum van Cardiff, volgens Guinnes World Records de oudste muziekwinkel ter wereld, verkeert in nood. Binnenkort komen er naast en tegenover de platenzaak nieuwe winkelcentra, waardoor de huur voor de uitbaters onbetaalbaar wordt. Enkele Welshe groepen zoals The Manic Street Preachers en Super Furry Animals luiden de alarmbel. Al meer dan tweeduizend muziekliefhebbers hebben hun petitie ondertekend. “Spillers was onze navelstreng, de winkel heeft ons muzikaal opgevoed,” schrijven The Manic Street Preachers in een nieuwsbericht. “Het was de enige winkel in Wales waar we de muziek vonden die ons gemaakt heeft tot wat we zijn.” Nick Todd, de uitbater, gaf ooit een veilige job bij een bank op voor de platenwinkel, die naar schatting dateert van 1894.

Club Méditerranée heeft in zijn voorbije boekjaar vijf miljoen euro winst geboekt, 67 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De eerste winststijging in vier jaar was vooral te danken aan de sterke vraag naar luxevakanties. De omzet steeg met 5,6 procent tot 1,68 miljard euro. Club Med sloot het voorbije jaar verscheidene vakantiedorpen, maar investeerde tegelijk in nieuwe dorpen en in nieuwe diensten, met de nadruk op het aantrekken van vermogende vakantiegasten. Er kwamen dorpen bij in Frankrijk, Zwitserland, Mexico en Guadeloupe. “Club Med zit weer op het groeipad, hoewel we nog altijd bezig zijn met het veroveren van het topsegment van de markt,” aldus topman Henri Giscard d’Estaing. Hij toonde zich tevreden over de stijging van het aantal boekingen met 10 procent sinds het begin van het lopende boekjaar. Club Med verwacht de komende jaren veel van zijn Aziatische vakantiedorpen. Daar mikt het tegen 2008 op 100.000 bezoekers, bijna het dubbele van de 57.000 uit 2004. Club Med is op zoek naar nieuwe locaties in Vietnam, Fiji, India, Sri Lanka en de Malediven.

UAL, de moedermaatschappij van United Airlines, en Continental Airlines zijn in gesprek over een mogelijke fusie tussen de beide luchtvaartmaatschappijen. De gesprekken zijn al enkele maanden aan de gang, maar zijn na de aankondiging van het vijandige bod van US Airways op Delta Air Lines een maand geleden in een versnelling gekomen. Onder de kleinere spelers in de luchtvaartsector zou AirTran Holdings van plan zijn een bod uit te brengen op Midwest Air Group. Ook buiten de Verenigde Staten staan luchtvaartmaatschappijen meer in de belangstelling van overnemers. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways wees zopas het bod van zo’n 8,6 miljard dollar af van een groep investeerders, waaronder private-equity-bedrijf Texas Pacific Group en Macquarie Bank.

De Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, heeft in Toulouse de nodige vergunningen gekregen om passagiers te mogen vervoeren. De documenten werden afgeleverd door de Europese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Binnen tien maanden zou het eerste toestel worden afgeleverd aan Singapore Airlines. De vliegvergunningen konden worden afgeleverd omdat het toestel 2.600 vlieguren succesvol heeft afgelegd. Het is een essentiële stap om het toestel op de markt te kunnen brengen. De vergunning werd dinsdag afgeleverd in aanwezigheid van Louis Gallois, voorzitter van Airbus en co-voorzitter van moedermaatschappij EADS. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de hal van de Airbusfabriek in Toulouse, waar een proefmodel van de A380 staat opgesteld. De superjumbo baarde de Europese vliegtuigconstructeur al heel wat zorgen. De lancering moest herhaaldelijk worden uitgesteld wegens problemen met de bekabeling. Dit kostte het bedrijf één miljard euro aan gederfde inkomsten en boetes, en kelderde het imago van Airbus fors.

De Duitse technologiegroep Siemens heeft over de voorbije zeven jaar in zijn boeken voor 420 miljoen euro aan verdachte betalingen ontdekt. Dat heeft Joe Käser, financieel directeur van het concernn bekend gamaakt. Siemens zit al meer dan een maand verwikkeld in een schandaal van zwarte boekhoudingen. Käser erkende dat de Duitse groep aan de belastingsdiensten 168 miljoen euro verschuldigd is. Het Duitse gerecht ging er tot nu toe van uit dat Siemens minstens 200 miljoen euro in een zwarte kas gestort had. De speurders stelden al 12 mensen in verdenking in de zaak. Behalve in Duitsland wordt het onderzoek ook gevoerd in Liechtenstein, Griekenland en Zwitserland. Het gerecht verdenkt Siemens ervan dat het de zwarte kas gebruikte om grote telecomcontracten binnen te rijven.

Dubai Ports World, een overheidsbedrijf uit Dubai, aast op een belang in Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), de uitbater van de tweede containerhaven van Europa. HHLA is vandaag in handen van de deelstaat Hamburg. Maar die is op zoek naar een minderheidsaandeelhouder. Dat Dubai opduikt als kandidaat, hoeft niet te verbazen. DP World is een van de grootste havenbedrijven ter wereld. De onderneming zorgde begin dit jaar voor heel wat opschudding in de Verenigde Staten. Door een grote deal met het Britse Peninsular and Oriental Steam Navigation (P&O) was het overheidsbedrijf uit Dubai goed op weg om de controle te verwerven over zes Amerikaanse havens. Maar tegen de deal rees hevig verzet in het Amerikaanse Congres, dat waarschuwde voor mogelijke nieuwe terroristische aanslagen. DP World verkocht daarop zijn belang in de Amerikaanse havens aan een Amerikaanse groep. Ook het Duitse concern Rhenus en Deutsche Bahn zijn geinteresseerd in de Hamburgse havenactiviteiten.

De Zweedse kledingketen H&M krijgt van het Parijse stadsbestuur geen toelating om zich te vestigen aan de Champs-Elysées. Volgens de burgemeester zou de mooiste straat ter wereld gebanaliseerd worden door een H&M-winkel. Lange tijd trokken enkel luxemerken naar de Champs-Elysées, maar sinds enkele jaren zijn ook goedkopere ketens bereid de hoge huurprijzen voor de toplocatie te betalen. Ze willen profiteren van de uitstraling van de straat en de enorme stroom toeristen die er dagelijks passeert. De grote rivaal van H&M, het Spaanse Inditex, mocht er wel een Zara-winkel openen.

De grootste vier Duitse stroomproducenten, E.ON, RWE, EnBW (EDF) en Vattenfall, bevestigen dat hun kantoren doorzocht werden door de Europese Commissie. Die had eerder gezegd dat ze huiszoekingen liet uitvoeren bij Duitse stroomleveranciers omdat die mogelijk de concurrentieregels hebben overtreden. De vier grote Duitse stroomgroepen controleren 80 procent van de op een na grootste stroommarkt van Europa. De Europese Commissie voert sinds enkele maanden strijd tegen wanpraktijken in de energiesector en viel binnen bij heel wat Europese spelers, waaronder het Belgische Distrigas.

Bij een inval op een werf van een gebouw van de Europese Unie, in de Brusselse Wetstraat, betrapte de politie van Brussel-Elsene twaalf illegalen. Vier van hen waren in het bezit van valse Portugese identiteitskaarten. Het ging om Brazilianen. Er werden ook verschillende inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld, voornamelijk zwartwerk. Ook werden verschillende overtredingen vastgesteld met de onderaannemers. De controleactie, die de naam ‘Operatie Lex’ kreeg, was de grootste controle aller tijden uitgevoerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De federale regering verkoopt de ambassade van Tokio voor 419,6 miljoen euro aan het Japanse consortium Mitsubishi Takenaka. De regering rekent op de opbrengst van de verkoop van de ambassade om de begroting 2006 terug in evenwicht te brengen. De rekenfout van 883 miljoen euro bij de fiscus eerder dit jaar had de begroting op een verkeerd spoor gezet. De regering besliste onder meer de inkohiering van de belastingafrekeningen van vennootschappen te versnellen. Voorts rekende ze erop dat de verkoop van de ambassade in Tokio tussen 300 en 400 miljoen euro zou opbrengen, enkele honderden miljoen euro meer dan begroot. Er waren zeven kandidaten. De keuze viel op Mitsubishi Takenaka met een bod van 419,6 miljoen euro en een kostprijs voor de nieuwbouw van 24 miljoen.

meer/”>http://www.express.be”>Meer Nieuws