managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwen meestal deeltijds ondernemers

Posted by managing21 on december 15th, 2006

Vrouwelijke ondernemers hebben geen vastomlijnde werktijden. Dat zegt de Nederlandse onderzoekster Ingrid Verheul van de Erasmus Universiteit. Tussen haar werkuren doet de vrouwelijke bedrijfsleider volgens Verheul ook nog eens boodschappen en draagt ze ook zorg voor kinderen en andere familieleden. Maar de onderzoekster stelt dat dit deeltijds ondernemen ook het echte succes in de weg staat.

Ingrid Verheul stelt dat zeventig procent van de vrouwelijke ondernemers amper veertig uur per week werkt. “Omdat ze zorg en werk willen combineren, houden vrouwen hun bedrijf noodgedwongen klein,” aldus Verheul in de Nederlandse krant Trouw. “De tijd die nodig is om een onderneming succesvol te maken, wordt bij hen gestopt in de verzorging van de kinderen.”

Volgens Verheul lijkt het erop dat de vrouwen die hun onderneming naar grote hoogte weten te brengen, meestal iets ouder zijn. “Kinderen zijn er dan niet of ze zijn het huis al uit,” aldus de onderzoekster. “Veel succesvolle vrouwelijke ondernemers hebben een man die thuis het huishouden regelt, of ze zijn gescheiden of ze hebben geen partner.”

Daarbij stelt dat vrouwen zonder steun van een man hun carrière voorop durven te stellen en de liefde op een lager pitje draaien. “Bij vrouwen die een relatie hebben is het vaak andersom,” aldus nog Verheul. “Kennelijk is het niet alleen de vraag of succesvol ondernemerschap met kinderen is te combineren, het is ook de vraag of ondernemerschap te combineren is met een man.”