managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsland trekt zich terug uit Quaero

Posted by managing21 on december 21st, 2006

De Europese zoekmachine Quaero, die een tegenhanger moet worden van de Amerikaanse marktleiders Yahoo en Google, wordt een exclusief Franse aangelegenheid. Volgens een aantal Duitse kranten trekt Duitsland zich terug uit het gezamenlijk project. Het land wil zich toeleggen op de ontwikkeling van een eigen zoekmachine. Dat zou de naam Thesaus krijgen.

Er was al 250 miljoen euro gereserveerd voor het Quaero-project. Dat geldt was echter vooral afkomstig van Frankrijk, waar president Jacques Chirac zich persoonlijk als motor voor het project opstelde. Het budget zou op termijn naar 400 miljoen euro opgetrokken moeten worden, maar dat is niet gelukt. Quaero gaat nu als Franse ontwikkeling verder, omdat de Duitse regering en het bedrijfsleven geen heil zien in een verdere samenwerking met de Fransen.

Het project ging vorig jaar van start, maar viel begin dit jaar nagenoeg stil. Volgens sommigen was het veel te laat om Google nog te gaan beconcurreren. Volgens de krant Le Monde kwam van de Duits-Franse samenwerking niet veel terecht omdat het Duitse mediaconcern Bertelsmann niet goed overweg kon met het Franse Thomson, dat het project leidde.