managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Lufthansa-vliegtuigen schakelen internet uit

Posted by managing21 on december 22nd, 2006

Met nieuwjaar is het eerste internettijdperk bij de Duitse vliegtuigmaatschappij afgelopen. Dat heeft te maken met het verdwijnen van toeleverancier Connexion, een dochterbedrijf van Boeing dat gespecialiseerd was in de bouw van draadloze internetverbindingen in vliegtuigen. Omdat de activiteiten echter niet winstgevend blijken te zijn, heeft Boeing deze zomer besloten om de afdeling op te doeken.

Lufthansa had nochtans 66 van zijn 80 toestellen voor lange afstandsvluchten uitgerust met een snelle internetverbinding die zelfs boven de Atlantische Oceaan werkte. “Het product werkte perfect en de klanten waren bijzonder opgetogen,” voert het magazine The Register aan. “Maar Boeing zegt dat de marktevolutie niet heeft opgeleverd wat ervan werd verwacht.”

Connexion werd opgericht in april 2000, op het hoogtepunt van de dotcom-hype. In juni van datzelfde jaar werd Lufthansa de eerste luchtvaartmaatschappij die een contract afsloot met het Amerikaanse bedrijf. Andere maatschappijen zagen zich echter verplicht om kosten te besparen en voelden er niet veel voor om per vliegtuig 500.000 dollar te investeren in het draadloze internet. In 2004 en 2005 slaagde Connexion er wel in nog enkele andere contracten af te sluiten, maar de dienst bleef verlieslatend.

Boeing heeft geen plannen om de activiteiten van Connexion aan een ander bedrijf over te hevelen. Lufthansa heeft bekend gemaakt in de loop van volgend jaar een andere oplossing te zullen aanbieden.