managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Filmsector kannibaliseert zichzelf

Posted by managing21 on december 26th, 2006

Het bioskooppubliek dreigt volgend jaar nog verder af te kalven. Dat stelt een rapport van Standard & Poor’s. Dat heeft uiteraard te maken met het gewijzigd gedrag van het publiek, dat er steeds meer naar videogames grijpt. Maar de onderzoekers stellen ook dat de filmsector ook zelf boter op het hoofd heeft en zichzelf eigenlijk volop aan het kannibaliseren is.

“Het Amerikaanse bioskooppubliek kent een drastische inkrimping,” schrijft de krant The New York Post. “Vooral videogames, de snelst groeiende tak van de sector, lokken het publiek weg uit de bioskopen. Die trend lijkt zich volgend jaar nog verder door te zetten en een aantal grote bioskoopketens dreigen dan ook met gevoelige verliezen geconfronteerd te worden.”

Maar de filmindustrie zelf maakt het volgens Standard & Poor’s nog erger. “De filmsector is zo wanhopig naar cash geld om de hoge kosten van nieuwe producties te dragen, dat dvd-versies van nieuwe films veel te snel op de markt komen,” aldus het rapport. “Dat gaat ten nadele van de ticketverkoop van de bioskoopuitbaters. Bovendien worden daardoor extra inkomsten, zoals de verkoop van snoepgoed, weggegooid.”

Indien het tijdsbestek tussen het debuut van de films in de bioskopen en de verkoop van dvd-versies te klein wordt, dreigt het bioskooppubliek volgens Standard & Poor’s nog verder af te kalven. Door de hoge kosten van de filmindustrie, kan zelfs de kleinste daling van het bioskooppubliek budgettair zware gevolgen hebben.