managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

HDTV is nog te ingewikkeld

Posted by managing21 on december 27th, 2006

De consument heeft het lastig met high definition televisie (HDTV). Dat is volgens de Amerikaanse krant USA de reden waarom de verkoop van dergelijke toestellen geen grotere groei kent. De producenten zijn in de Verenigde Staten dan ook met allerlei voorlichtingscampagnes. Dat zegt Rich Dinsmore, topman van TCL-Thomson Electronics, het moederbedrijf van RCA Television.

“Vele hdtv-kopers raken niet goed wijs uit de mogelijkheden van hun nieuwe toestellen en lopen dan ook terug naar de winkel om de klagen dat hun aankoop defect is,” vertelde Rich Dinsmore aan de Amerikaanse krant USA Today. Dat wordt als één van de redenen aangehaald waarom de verkoop van HDTV-toestellen niet zo snel groeit als algemeen werd verwacht.

Volgens de Consumer Electronics Association is één op drie nieuwe televisie-aankopen een HDTV-toestel. Producenten zoals Sony, Panasonic en Comcast willen dan ook met voorlichtingscampagnes starten voor het publiek. Ze hopen dat een grotere kennis ook zal leiden tot stijgende verkopen. “Eens de consument de voordelen van HDTV kent, wil hij niet meer terug naar de traditionele toestellen,” merkte Randy Waynick, onderdirecteur van Sony, op.

HDTV-toestellen hebben meer resolutielijnen op hun schermen dan traditionele toestellen. Dat betekent dat ze een duidelijker beeld aanbieden. “Maar veel consumenten beseffen niet dat ze daarvoor ook HDTV-programma’s ter beschikking moeten hebben,” aldus USA Today. “Televisieprogramma’s in klassieke vorm kunnen op een HDTV-toestel in een aantal gevallen zelfs een slechter resultaat bieden.”

Volgens de Leichtman Research Group bekijkt één op vier Amerikaanse HDTV-bezitters nog altijd traditionele programma’s, doch zonder zich daarvan bewust te zijn. “Bovendien zijn niet alle digitale toestellen voorzien van high definition,” waarschuwt USA Today. “Digitaal verwijst naar de manier waarop het tv-signaal is samengesteld, maar niet naar de kwaliteit van de resolutie. Veel flatscreens zijn bijvoorbeeld voorzien van HDTV-technologie, maar niet allemaal.”