managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Emissierechten voor Noorse ambtenaren

Posted by managing21 on januari 2nd, 2007

Noorwegen overweegt om voor zijn reizende ambtenaren emissierechten te kopen. Dat heeft de Noorse eerste minister Jens Stoltenberg bekend gemaakt. De Noorse regering stelt dat ambtenaren met buitenlandse vliegtuigreizen bijdragen aan de opwarming van de aarde. Noorwegen is volgens Stoltenberg het eerste land van de wereld dat dergelijke quota invoert.

“Wanneer Noorse ambtenaren met het vliegtuig naar het buitenland reizen, zullen we quota kopen voor de emissies die daardoor veroorzaakt worden,” aldus Stoltenberg in zijn nieuwjaarsrede. “We willen een voorbeeld stellen.” Het persbureau Reuters stelt dat de Noorse premier hoopte dat bedrijven, organisaties en andere landen dat voorbeeld zouden volgen.

De uitstoot van vliegtuigen op internationale vluchten zijn niet opgenomen in de doelstellingen van het Kyoto Protocol, dat de emissies van olie, steenkool en gas tegen 2008 gevoelig wil afbouwen. Stoltenberg kon niet zeggen hoeveel zijn plannen zouden kosten, maar volgens het Noorse persbureau NTB News zou het om ongeveer 400.000 dollar per jaar gaan.

Volgens Carbon Neutral Company veroorzaakt een passagier op een enkele reis van Oslo naar Washington de uitstoot van ongeveer 0,7 ton koolstofdioxide. Als compensatie zou daarvoor ongeveer 12 dollar moeten geinvesteerd worden in de bouw van windturbines of het planten van bomen. De Noorse oliereus Statoil koopt al emissierechten voor zijn reizend personeel.