managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wikipedia blokkeert berichten uit Qatar

Posted by managing21 on januari 3rd, 2007

De online encyclopedie Wikipedia heeft zijn website afgesloten voor potentiele medewerkers uit Qatar. Vanuit het oliestaatje kunnen voortaan geen anonieme bijdragen meer geleverd worden. Een aantal internetters uit Qatar zou immers diverse pagina’s van de encyclopedie hebben beklad. Geregistreerde internetters kunnen nog wel bijdragen blijven leveren.

Wikipedia stelt dat een aantal anonieme personen uit Qatar pagina’s hebben beklad over de Verenigde Staten, seks en de geboortedag van de profeet Mohammed. “Het is daarom dan ook niet meer mogelijk om anoniem bijdragen te posten of te veranderen vanaf de betrokken internetadressen,” stippen de initiatiefnemers van de online encyclopedie aan.

In praktijk betekent dit echter dat voortaan geen enkele inwoner van Qatar nog bijdragen zal kunnen leveren. Het internetverkeer in Qatar wordt immers gestuurd vanaf één internetadres. Er is slechts één highspeed internetprovider, die vervolgens als doorgeefluik fungeert voor alle internetters uit het oliestaatje. Gebruikers in Qatar die een gebruikersaccount aanmaken kunnen wel bijdragen aan Wikipedia blijven leveren.