managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ansjovisvangst brengt Patagonie in gevaar

Posted by managing21 on januari 5th, 2007

De ansjovisvangst bedreigt het ecosysteem rond de Argentijnse Patagonië-streek. Door de uitbreiding van de vangsten van ansjovis blijft er volgens onderzoekers van de University of Washington minder over voor pinguïns, aalscholvers, sternen, zeeleeuwen en dolfijnen. Deze dieren leven immers voor een belangrijk deel van ansjovis.

Enkele jaren geleden stimuleerde de Argentijnse provincie Chubut de visserij op ansjovis om de kabeljauw te sparen. De kabeljauw was door overbevissing immers al aanzienlijk teruggelopen en ansjovis moest daarvoor een alternatief worden. De visserij is geconcentreerd rond het schiereiland Valdés, dat op de lijst staat van het werelderfgoed. Ook bij Punta Tomba, dat de grootste pinguïnkolonie op het vasteland heeft, wordt gevist.

In 2004 en 2005 werd daar dertigduizend ton ansjovis per jaar gevangen. De ansjovis vormt in de regio volgens de onderzoekers echter een belangrijke schakel in de voedselketen. “Commercieel belangrijke vis en schaaldieren, pinguïns, aalscholvers, sternen, zeeleeuwen en dolfijnen jagen op ansjovis,” aldus De Volkskrant. Een afname van de ansjovis kunnen volgens de onderzoekers.

Ook het belangrijke ecotoerisme van Patagonië zou volgens hen kunnen teruglopen. “Als de visserij op ansjovis het aantal zeevogels reduceert, speciaal de pinguïns, kunnen die belangrijke toeristische inkomsten in gevaar komen,” menen ze. “Als de visserij eenmaal is gevestigd, maakt druk van maatschappelijke groepen het de politiek onmogelijk om vangstbeperkingen in te voeren.”