managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 30th, 2019

De Duitse politie heeft in een voormalige bunker van de Nato in Traben-Trarbach, een dorp in de Moeselstreek, een illegale datacenter ontmanteld. Dat hebben de Duitse autoriteiten gemeld. Het datacenter ondersteunde een aantal websites die zich hadden gespecialiseerd in de drugshandel en allerlei andere illegale activiteiten. Zeven personen werden aangehouden. De bunker was zes jaar geleden door een Nederlander gekocht. De servers van het datacenter zouden onder meer illegale platformen zoals Cannabis Road, Wall Street Market en Orange Chemicals hebben ondersteund. Het datacenter zou ook betrokken zijn geweest bij een grote botnet-aantal op Deutsche Telekom drie jaar geleden.

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) heeft het vertrek van chief executive Bob Dudley (64) aangekondigd. Dudley heeft het bedrijf tien jaar geleid. Hij moest onder meer de problemen rond de milieuramp met het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico oplossen – De videowebsite Vimeo is in Illinois door een gebruiker voor de rechtbank gedaagd. Volgens de klacht zou Magisto, een montage-applicatie van de onderneming, zonder toestemming biometrische gegevens opslaan. Die gegevens zouden volgens de klacht voor gezichtsherkenning zijn gebruikt – De Franse luchtvaartmaatschappij Aigle Azur heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf werd geconfronteerd met financiële problemen, een toenemende concurrentie en conflicten tussen de eigen aandeelhouders. Aigle Azur had een vloot van negen vliegtuigen.

Astronaut Hazzaa al-Mansoori, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, is de eerste arabische bewoner van het International Space Station (ISS). Al-Mansoori (35) werd geselecteerd uit meer dan vierduizend emirati’s die zich voor de missie hadden aangemeld – Een reddingsplan voor de Japanse onderneming Japan Display, fabrikant van beeldschermen, is minder evident geworden. De Chinese investeerder Harvest Tech Investment Management zou zijn toegezegde investering willen intrekken. Het Chinese bedrijf zou ontevreden zijn over het herstructureringsplan -Het Amerikaanse verfconcern PPG Industries heeft met de Securities & Exchange Commission (SEC) een schikking getroffen over onregelmatigheden in zijn boekhouding. Details over de schikking zijn niet meegedeeld. Een boete is echter niet opgelegd.

Charles Scharf, de voormalige topman van Bank of New York Mellon, wordt de nieuwe chief executive van Wells Fargo. Dat heeft Betsy Duke, voorzitter van Wells Fargo gemeld. Scharf wordt bij Wells Fargo de opvolger van Tim Sloan, die in maart onverwacht ontslag nam – De Amerikaanse chipfabrikant Micron heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,87 miljard dollar. Dat was een daling met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 4,33 miljard dollar naar 561 miljoen dollar – De Zweedse meubelketen Ikea zal op het einde van dit jaar kalender voor 100 procent op duurzame energie werken. Dat heeft Jesper Brodin, topman van Ikea, gemeld. Volgens de originele plannen zou Ikea pas eind volgend jaar volledig klimaatneutraal worden.

Het is onwaarschijnlijk dat China en de Verenigde Staten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar een handelsakkoord zullen sluiten. Dat heeft Jamie Dimon, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, gezegd – Saudi-Arabië biedt voortaan aan inwoners van bijna vijftig landen de mogelijkheid om een toeristenvisum aan te vragen. Toerisme moet voor het land een nieuwe bron van inkomsten worden. Saudi-Arabië wil zijn afhankelijkheid van de oliewinning immers afbouwen. Mekka en Medina blijven exclusief toegankelijk voor moslims – De Duitse groep SAF Holland, fabrikant van chassissen voor vrachtwagens, zegt dit jaar minder omzet en winst te zullen maken dan eerder was verwacht. Het bedrijf merkt op dat ook de truckfabrikanten met dalende bestellingen worden geconfronteerd.

Het Belgische postbedrijf Bpost verhoogt de prijs van zijn postzegels. Voor een gewone zegel zal vanaf begin volgend jaar 95 eurocent moeten worden betaald. Momenteel kost die zegel 87 eurocent. Voor een priorzegel zal een som van een euro moeten worden betaald – De financiële coöperatie NewB wl 30 miljoen euro bijkomend kapitaal ophalen. Dat is een voorwaarde om een banklicentie te kunnen krijgen. In februari zal de Europese Centrale Bank over de aanvraag een definitieve beslissing nemen – Het bedrijf Miko investeert 7 miljoen voor de installatie van een nieuwe productielijn voor zijn divisie kunststofverpakkingen in Turnhout. De productieverhoging kadert in een nieuw contract dat het bedrijf heeft kunnen aantrekken. De nieuwe opdracht heeft naar eigen zeggen betrekking op een huishoudelijk product uit de non-foodsector.