managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aandeel Amerikaanse dollar in buitenlandse reserves kalft verder af

Posted by managing21 on oktober 4th, 2019

Het aandeel van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde buitenlandse reserves is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot het laagste niveau in bijna zes jaar teruggevallen. Tegelijkertijd is het aandeel van de Japanse yen opgelopen tot het hoogste niveau van de voorbije twee decennia. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hadden de centrale banken in hun buitenlandse reserves in totaal 6,79 miljard Amerikaanse dollar. Daarmee vertegenwoordigde de Amerikaanse munt 61,63 procent van de totale buitenlandse reserves van de centrale banken.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hadden de centrale banken 6,74 miljard Amerikaanse dollar in reserve. Daarmee vertegenwoordigde de Amerikaanse munt echter nog 61,86 procent van de aangehouden reserves. Uit de cijfers van het Internationaal Monetair Fonds blijkt immers dat de centrale banken tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 11,02 miljard dollar aan buitenlandse reserves aanhielden, tegenover een bedrag van 10,90 miljard dollar de drie maanden voordien. Het laagste aandeel van de Amerikaanse dollar in de buitenlandse reserves van de centrale banken werd tijdens het vierde kwartaal van 2013 opgetekend. Toen was dat aandeel tot 61,27 procent gedaald.

Uit het rapport blijkt dat de centrale banken de inhoud van hun buitenlandse reserves steeds verder diversifiëren. Grotere delen uit die reserves bestaan immers uit de Japanse yen, de Chinese yuan en de Europese euro. Het aandeel van de euro liep van 20,23 procent naar 20,35 procent op. Het aandeel van de Japanse yen is inmiddels opgelopen tot 5,41 procent. Dat is het hoogste aandeel dat de Japanse munt sinds het eerste kwartaal van 2001 heeft laten optekenen. De Chinese munt vertegenwoordigt inmiddels 1,97 procent van de buitenlandse reserves bij de centrale banken, tegenover 1,95 procent de eerste drie maanden van dit jaar.

Lees Verder