managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Cocaine op elk Brits bankbiljet

Posted by managing21 on januari 9th, 2007

Nagenoeg elk Brits bankbiljet vertoont sporen van cocaine. Dat is de conclusie van een onderzoek van Britse forenzische wetenschappers. Daarmee worden eerdere studies in Spanje en Duitsland bevestigd. Cocaine is volgens onderzoekers bijzonder moeilijk van bankbiljetten te verwijderen. Er werden ook sporen van ecstasy, heroine en cannabis gevonden.

Onderzoekers van het gespecialiseerde bedrijf Mass Spec Analytical uit Bristol kwamen tot de vaststelling dat 99,9 procent van alle Britse bankbiljetten sporen van cocaine bevatten. In totaal zijn er op dit ogenblik in Groot-Brittannie twee miljard bankbiljetten in omloop. Er werden ook sporen van ecstacy, heroine en cannabis teruggevonden, maar in veel mindere mate. “Die stoffen zouden immers sneller worden afgebroken,” aldus The Sunday Times.

Onderzoeksleider James Carter merkte daarbij op dat cocaine zich gemakkelijk vastzet op bankbiljetten en niet gemakkelijk weer verdwijnt. “De cocainedeeltjes raken vast in de draden van de bankbiljetten,” verklaarde hij. In Spanje werd op 94 procent van de bankbiljetten sporen van cocaine teruggevonden. Daarmee werd ook een eerder onderzoek in Duitsland bevestigd.