managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Adidas volgt Beckham naar Verenigde Staten

Posted by managing21 on januari 12th, 2007

De Britse voetballer David Beckham neemt zijn sponsor Adidas mee naar de Los Angeles Galaxy, zijn toekomstige voetbalclub. Adidas heeft al een overeenkomst met de Amerikaanse Major League Soccer, maar gaat voortaan ook de nieuwe club van Beckham intensiever sponsoren. Beckham blijft volgens kenners nog altijd de meest zichtbare voetbalster.

David Beckham heeft sponsorovereenkomsten met onder meer PepsiCo, Gillette en Adidas, dat de Britse voetballer tien miljoen dollar per jaar betaald voor commerciele activiteiten. Daarnaast investeert Adidas als shirtsponsor op tien jaar tijd ook 150 miljoen dollar in de Amerikaanse voetbalcompetitie. Adidas zal nu echter ook een individuele overeenkomst tekenen met Los Angeles Galaxy.

In tegenstelling tot de New York Red Bulls, gesponsord door de gelijknamige energiedrank, zal het nieuwe team van David Beckham wellicht grotendeels zijn originele naam behouden. Beckham zelf zal op vijf jaar tijd 250 miljoen dollar kunnen verdienen, maar de club benadrukte dat een belangrijk deel daarvan uit commerciele activiteiten zal bestaan buiten het voetbalterrein.

David Beckham (31) heeft volgens kenners weliswaar een beetje aan zijn commerciele waarde ingeboet, maar blijft op het gebied van marketing toch veruit de belangrijkste voetballer de wereld. “Toen hij drie jaar geleden naar Real Madrid overstapte, verkocht de club op slag 67 procent meer merchandising,” benadrukt het magazine Advertising Age.

Beckham is ook het belangrijkste gezicht geworden van Gillette. Maar door zijn komst naar de kleinere Amerikaanse competitie en zijn vertrek uit Europa, zou hem volgens analysten in de toekomst wellicht commercieel minder interessant maken voor Gillette. Het contract tussen Gillette en Beckham loopt in het midden van dit jaar af.

De Britse voetballer verdient bij Gillette op drie jaar tijd ongeveer dertien miljoen dollar. Eén bijkomend seizoen zou hem wellicht zes miljoen dollar extra opbrengen. Dat is meer dan Gillette jaarlijks betaalt voor de rechten op het Gillette Stadium in Massachussetts. Gillette zelf wenste volgens Advertising Age geen commentaar geven op een eventuele verlenging van het contract.

Voor de Amerikaanse voetbalcompetitie is de komst van David Beckham volgens diverse bronnen echter wel een gouden zaak. “Tot nu toe had de competitie nog geen echte superster op zijn velden,” stellen ze. “Dat zal nu wel het geval zijn en kan de interesse voor het voetbal in de Verenigde Staten gevoelig opdrijven.”