managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook ontwikkelingslanden zonder giftige gsm-toestellen

Posted by managing21 on januari 16th, 2007

Door de strengere Europese wetgeving komen er steeds minder gsm-toestellen met cadmium, lood of andere gevaarlijke metalen op de markt. Daardoor neemt volgens de natuurorganisatie Greenpeace ook in de ontwikkelingslanden het aantal milieubelastende toestellen af. De producenten schikken zich immers voor hun hele productie naar de Europese normen.

Europa voerde vorig jaar strengere regels in, waardoor de grote fabrikanten van mobiele telefoons verplicht werden om niet langer schadelijke stoffen te verwerken in hun producten. “Over ongeveer twee jaar zal daardoor meer dan de helft van de ruim een miljard telefoons die jaarlijks nieuw worden verkocht, aan de Europese standaard voldoen,” aldus het magazine OneWorld.

Dit geldt volgens de natuurorganisatie Greenpeace ook voor landen waar deze regels niet gelden. “De mobiele telefoon is immers een mondiaal product,” wordt er opgemerkt. “Het zou te ingewikkeld zijn om telefoons te vervaardigen die verschillende standaarden volgen. De grote bedrijven volgen de Europese normen, de strengste van de hele wereld, dan ook voor hun volledige productie.”

Volgens cijfers van de Worldwide Mobile Phone Tracker van IDC Consulting  produceerden Nokia, Motorola, Samsung, LG en Sony Ericsson samen tachtig procent van alle gsm-toestellen die vorig jaar werden verkocht. Telefoons die niet meer in Europa verkocht worden, komen voorlopig nog wel op de markt in Latijns-Amerika, China en de Verenigde Staten. Tot deze bestaande voorraden zijn weggewerkt, bedreigen zij volgens Greenpeace daar nog altijd het milieu.