managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gehoorverlies belangrijkste beroepziekte van Europa

Posted by managing21 on januari 18th, 2007

In Europa worden dagelijks ongeveer 35 miljoen mensen blootgesteld aan beschadigende geluidsniveau’s in industriele bedrijven. Dat stellen de organisatoren van een tentoonstelling rond gehoorschade in het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen (PVI). Daarbij wordt opgemerkt dat gehoorverlies ten gevolge van lawaai de meest gemelde onomkeerbare beroepsziekte van de Europese Unie vormt.

“Eén op de vijf werknemers in Europa moet minstens de helft van de werktijd zijn stem verheffen om gehoord te worden,” aldus nog het Provinciaal Veiligheidsinstituut. “Ongeveer zeven procent van de werknemers lijdt aan een arbeidsgebonden gehoorstoornis. In Belgie staat gehoorverlies op de tweede plaats bij de beroepsziekten waarvoor in 2003 een vergoeding werd toegekend.”

Lawaai vormt volgens het PVI vooral een probleem in fabrieken en in de bouw. “Ruim 40 procent van de werknemers in fabrieken en 35 procent van de werknemers in de bouw worden tijdens meer dan de helft van de werktijd aan hoge geluidsniveau’s blootgesteld.”

Maar lawaai kan volgens het PVI ook in andere sectoren een probleem vormen, gaande van landbouw en transport tot onderwijs en horeca. Opgemerkt wordt dat in de industrie de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen om de werknemers te beschermen, wat echter helemaal niet het geval is in het dagelijkse leven. Meer informatie over de tentoonstelling is verkrijgbaar op de website www.provant.be/pvi.