managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Voor geld blijven Nederlanders van de weg

Posted by managing21 on januari 19th, 2007

Nederland kan van zijn beroemde zuinigheid gebruik maken om het fileprobleem te helpen oplossen. Dat blijkt althans uit een experiment van de Nederlandse overheid, waarbij aan automobilisten vijf euro per dag beloofd werd wanneer ze tussen Zoetermeer en Den Haag tijdens de spitsuren van de weg bleven. Het aantal daalde op slag met de helft.

Aan enkele honderden weggebruikers die frequent het traject tussen Zoetermeer en Den Haag afleggen, werd gevraagd om gedurende tien weken om tussen halfacht en halftien ’s morgens van de weg te blijven. Als beloning daarvoor kregen ze vijf euro per dag. Het rijgedrag van de deelnemers werd gecontroleerd met een speciaal kastje dat in de auto werd geplaatst.

De onderzoekers merkten dat het aantal autoritten op het traject in de ochtendspits met de helft daalde. “De meeste deelnemers kozen ervoor vroeger naar hun werk te gaan,” aldus het magazine Elsevier. Na afloop van het experiment bleek dat er voor 47.000 euro aan beloningen was uitgekeerd. De proef wordt voorlopig verder gezet.

De initiatiefnemers van het experiment gaan nu onderzoeken hoe de resultaten gebruikt kunnen worden om het fileprobleem terug te dringen.