managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Petroleumdollars in Amerikaanse hotelindustrie

Posted by managing21 on februari 2nd, 2007

De Arabische investeringsgroep Dubai Ports World heeft het beroemde Hotel Washington, gelegen op een boogscheut van het White House, gekocht. Daarmee is een volgende stap gezet in de hoogconjunctuur van de Amerikaanse hotelsector, die absolute recordprijzen haalt, in veel gevallen gedragen door Arabische petroleumdollars.

Het Hotel Washington werd op amper één jaar tijd twee keer verkocht. In de lente werd het voor ongeveer 120 miljoen dollar door Westbrook Partners overgekocht van de Texaanse familie die het al sinds de regering van Franklin D. Roosevelt in handen had. Maar de stijgende hotelprijzen deed Westbrook het complex verder verkopen aan de koninklijke familie van Dubai. De prijs bedraagt 150 miljoen dollar.

Dubai is in de Verenigde Staten volop hotels aan het opkopen. In totaal werd al meer dan drie miljard dollar geinvesteerd in de overnames van onder het Knickerbocker, het Mandarin Oriental en het Union Square in New York. Dit laatste werd verkocht tegen een prijs van meer dan één miljoen dollar per kamer. Daardoor zou een kamerprijs boven de duizend dollar per nacht moeten stijgen.

De verkoopprijs van het Hotel Washington komt op ongeveer 435.000 dollar per kamer. Met renovaties en eisen van monumentenzorg zou dat echter stijgen tot 800.000 dollar per kamer. De verkoop van het Hotel Washington vormt bovendien een onderdeel van een nieuwe trend. Vorig jaar kocht de investeringsmaatschappij B.F. Saul, het historische Hay Adams Hotel.

Bovendien worden de luxehotels St. Regis en Jefferson gesloten voor een grondige renovatie. Dat is ook het geval met het Latham Hotel en de Georgetown Inn, aangekocht door de Blackstone Group. Volgens analisten zijn de aankoop en restauratie van luxehotels nog altijd dertig procent goedkoper dan de bouw van een nieuw complex.

Bovendien wil elke zichzelf respecterende keten een aanwezigheid in Washington. In de jaren tachtig waren het vooral Japanse investeerders die Amerikaans vastgoed opkochten, maar dit keer komen de investeringen uit het Midden-Oosten.