managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zuivering zeewater mogelijk op grote schaal

Posted by managing21 on februari 7th, 2007

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO is erin geslaagd om aan een relatief goedkope prijs drinkwater te maken uit zeewater. Nu moet nog onderzocht worden of de techniek op grote schaal kan worden toegepast. Bij een grootschalige toepassing zou de productieprijs ongeveer veertig eurocent per kubieke meter zuiver water bedragen.

Het onderzoeksinstituut zuiverde in een testinstallatie op de Rotterdamse Maasvlakte vuil water met de zogeheten Memstill-technologie, waarbij zeewater door minuscule filters wordt gestuwd. Tussen september en december vorig jaar werd er tien kubieke meter zeewater gefilterd. Een vergelijkbare installatie in Singapore produceert al sinds begin vorig jaar zuiver drinkwater.

De Memstill-technologie wordt al langer gebruikt voor de zuivering van zeewater, maar TNO zegt erin geslaagd te zijn een goedkopere productiemethode gevonden te hebben. “Daarbij werd gebruik gemaakt van goedkopere materialen en industriële restwarmte, waarmee het zeewater wordt verhit,” aldus het magazine Elsevier.

Volgens TNO zou bij een grootschalige toepassing de prijs voor een kubieke meter zuiver water ongeveer 0,4 euro bedragen. Bij andere methodes varieert de prijs tussen 0,5 euro en 1,8 euro. Over twee tot drie jaar zou TNO op grote schaal met de zuivering van zeewater kunnen starten. Er worden op dit ogenblik gesprekken gevoerd over de bouw van een grote productiefaciliteit.

Volgens de onderzoekers is de technologie vooral interessant voor industriele toepassingen omdat de kwaliteit veel beter is dan van gewoon drinkwater. Het gezuiverde zeewater kan onder meer perfect gebruikt worden om voedingsmiddelen of limonades te maken. Daarvoor heeft men immers heel zuiver water nodig.