managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 9th, 2007

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft in het derde kwartaal van het boekjaar een winst behaald van omgerekend 295 miljoen euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf in dezelfde periode nog een winst van 200 miljoen euro.
Singapore Airlines dankt de winststijging aan de verkoop in december van zijn aandeel van 35,5 procent in de leasemaatschappij Sale. De luchtvaartmaatschappij, in marktwaarde de grootste ter wereld, boekte daarmee de hoogste kwartaalwinst in zeven jaar tijd. Analisten hadden in doorsnee op een iets hoger resultaat gerekend. Een stijgend aantal passagiers zorgde voor een hogere omzet, 1,9 miljard euro, 7 procent meer dan in het derde kwartaal van het voorgaande boekjaar. Het bedrijf waarschuwde echter dat verdere omzetgroei mogelijk geremd kan worden door vertraging in de levering van de superjumbo A380 door vliegtuigbouwer Airbus. Singapore Airlines heeft in totaal negentien van deze toestellen besteld, waarvan de eerste al in april af had moeten zijn. De bouw van de A380 loopt echter al twee jaar achter op schema.

Een foto van hippe jongeren die door een door Israëlische bommen verwoeste wijk van de Libanese hoofdstad Beiroet rijden is tot World Press Photo van het jaar 2006 uitgeroepen. Maker is de Amerikaanse fotograaf Spencer Platt, die de foto maakte voor Getty Images.Platt maakte de foto op 15 augustus 2006. Het was de eerste dag van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Duizenden Libanezen keerden terug naar hun huizen. De jury roemde de werkwijze van de fotograaf. “Het is een foto waar je naar kan blijven kijken,” aldus juryvoorzitter Michele McNally. “Het heeft de complexiteit en tegenstrijdigheid van het echte leven, temidden van de chaos. Deze foto laat je verder kijken dan wat je op het eerste gezicht ziet.” Tijdens de vijftigste competitie van World Press Photo kreeg de jury 78.083 foto’s ingestuurd door 4.460 fotografen uit 124 landen. De prijzen werden verdeeld in tien categorieën onder 58 fotografen.

Sacha Baron Cohen zal opnieuw in de huid van de Kazachse reporter Borat kruipen. De komiek heeft een contract getekend voor een tweede Borat-film. Dat maakte mediamagnaat Rupert Murdoch bekend. “Hij heeft getekend om een sequel voor ons te makenn”, vertelde Murdoch. Borat wordt gedistribueerd door 20th Century Fox, een onderdeel van Murdoch’s News Corporation. Voor de eerste Borat-film, ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’, won Cohen een Golden Globe. De film is genomineerd voor een Oscar. Ook Rupert Murdoch vond de eerste Borat-film erg grappig. “Ik heb hem ongeveer drie keer gezien. We hebben ons te pletter gelachen.”

Bij Eastman Kodak verdwijnen tot maximaal 5.000 banen meer dan eerder voorzien. Dat heeft de Amerikaanse producent van onder meer fotofilm en digitale camera’s laten weten. De reorganistie kost nu in totaal maximaal 30.000 mensen hun baan. Het is de derde keer dat Kodak het aantal te schrappen banen naar boven bijstelt. Bij de aankondiging van de reorganisatie, begin 2004, ging het nog om 15.000 arbeidsplaatsen. In juli 2005 verhoogde Kodak dat aantal naar maximaal 25.000, om dit in augustus 2006 alweer uit te breiden tot maximaal 27.000. Nu geeft het bedrijf een bandbreedte af van 28.000 tot 30.000 banen. Ook de kosten die gepaard gaan met de reorganisatie vallen daarmee hoger uit dan eerder voorzien. Deze zullen uitkomen tussen de 3,6 en 3,8 miljard dollar, tegen een eerdere raming van 3 en 3,4 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2006 heeft het bedrijf zo’n 1.200 mensen de laan uitgestuurd, waarmee het aantal geschrapte banen tot nu toe op 23.400 uitkomt. De kosten die het bedrijf heeft gemaakt, bedragen nu zo’n USD 2,7 miljard.

De Europese Commissie heeft zijn voorspellingen over de marktvooruitzichten en landbouwinkomens voor de periode 2006-2013 gepubliceerd. Het agrarisch inkomen per arbeidskracht zou tegen 2013 gemiddeld met 23 procent stijgen. Vooral boeren in de nieuwe EU-lidstaten hebben mooie financiële perspectieven. Terwijl de inkomensgroei in de oorspronkelijke EU-15 zou beperkt blijven tot gemiddeld 9,3 procent, wordt een groei verwacht van ruim 37 procent in de listaten die in 2004 zijn toegetreden. In Roemenië en Bulgarije zouden de landbouwinkomens met 105 procent toenemen. De groei van het gemiddelde landbouwinkomen zal zowel uit een verhoging van het totale landbouwinkomen als uit de verdergaande daling van het aantal arbeidskrachten gepuurd worden. Voor de ontwikkeling van oliehoudende zaden voorziet Europa gunstige omstandigheden op de wereldmarkt. Dit wordt mee veroorzaakt door de groeiende vraag naar biodiesel. De suikermarkt wordt gekenmerkt door een overgangsfase tot 2009. Vanaf 2010 verwacht de Europese Commissie dat er een evenwicht wordt bereikt tussen eigen productie, export en import vanuit de minst ontwikkelde landen.

De eerste privé-onderzeeërs zijn op de markt en kosten net geen 100.000 euro. Met de peperdure toestelletjes kan men duiken tot op vijftig meter diepte, 2,5 uur onder water blijven en voortdobberen aan een snelheid van vier knopen. Meer zelfs, als men de Nederlandse ontwerpers mag geloven, zal het net zijn alsof u door het water vliegt. De eenzitter is 2,7 meter lang terwijl het 3,4 meter lange model plaats biedt aan twee passagiers. Risico op decompressie is uitgesloten dankzij de hogedrukvoorraad in de romp van het tuig. “Nooit eerder was het voor de gewone man mogelijk om de onderwaterwereld op zijn eentje te verkennen, dankzij ons kan het nu wel,” voert ontwerper U-Boat Worx aan.

Klanten van het mobieletelefoniebedrijf Vodafone kunnen binnenkort filmpjes van de populaire internetsite YouTube op hun gsm bekijken. Deze dienst wordt in eerste instantie in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd, later volgen belangrijke markten op het Europese vasteland. Dat hebben Vodafone en YouTube bekend gemaakt. YouTube maakt een dagelijkse selectie van nieuwe filmpjes. “Deze bieden de vermakelijke inhoud die de bezoekers van de site gewend zijn,” zo beloven de ondernemingen. Klanten kunnen met hun mobiele telefoon ook zelf video’s op de site zetten. Vodafone en YouTube blijven de komende maanden werken aan nieuwe vormen van samenwerking. Vodafone is actief in 25 landen, waaronder België.

De Gentse Floraliën bestaan volgend jaar 200 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. De bloemententoonstelling is over de hele wereld gekend. De editie van 2005 lokte nog een recordaantal van 320.000 bezoekers naar Gent. De volgende Floraliën vinden pas in 2010 plaats, maar in het feestjaar 2008 zullen de Gentenaars uitgebreid verwend worden met onder meer een bloemenstoet. De stad krijgt ook een Floraliënplein. De Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, die de Floraliën elke vijf jaar organiseert, ontstond precies 200 jaar geleden. In 1809 vonden dan de eerste Floralïen plaats, met 50 planten op 48 vierkante meter oppervlakte. 2008 wordt dan ook een echt feestjaar. Het meest opmerkelijke evenement wordt de historische praalstoet, die getooid met bloemen op 21 september 2008 door het centrum trekt. In de stoet zullen historische figuren de geschiedenis van Gent en van de Floraliën uitbeelden. Enkele van de geplande taferelen zijn de gebroeders van Eyck die schetsen maken van de bloemen die op het Lam Gods zijn afgebeeld, de Gentse opstand tegen Karel V met de stroppendragers en de Engelse koning Edward III die zich op de Vrijdagmarkt door Jacob Van Artevelde laat uitroepen tot koning van Frankrijk.

Slechts zes procent van de EU-burgers doet wel eens een beroep op het internet om een aankoop in een andere lidstaat te verrichten. De Europese Commissie wil met een drastische hervorming van de consumentenregels het vertrouwen van de Europeanen in onlineshopping aanzwengelen. Volgens de Europese Commissie stromen elk jaar honderden klachten binnen over grensoverschrijdende onlineshopping. De aankopen worden te laat of zelfs helemaal niet geleverd, er zijn problemen met de terugname van goederen of het annuleren van een aankoop. “Momenteel krijgen consumenten online geen eerlijke behandeling en weerhouden ingewikkelde voorschriften de komende generatie van slimme bedrijfsideeën,” verklaarde bevoegd eurocommissaris Meglena Kuneva. De commissaris lanceerde een drie maanden durende consultatieronde over een hervorming van de consumentenbescherming. Ze stuurt onder meer aan op een verduidelijking van de regels rond retourzendingen en bedenktijden. Ook bepleit ze geharmoniseerde afspraken rond het recht op het terugzenden van goederen. Kuneva denkt tenslotte ook aan een systeem waarbij de klant vrij kan kiezen welke rechtsmogelijkheid hij wil aanwenden wanneer er een geschil met een verkoper ontstaat.

Wetenschappers hebben 775 Braziliaanse plantensoorten geïdentificeerd die een commercieel succes kunnen worden. In geen land komen er meer dier- en plantensoorten voor, maar tot hiertoe heeft Brazilië die schat nauwelijks verzilverd. Het land verdient vooral geld met teelten die het uit andere delen van de wereld invoerde, zoals koffie, suikerriet, soja en sinaasappelen. Aardnoten, cassave, cacao en mahonie zijn wel Braziliaanse producten die de wereld veroverden. Het Braziliaanse ministerie van milieu wil nu meer van die succesverhalen schrijven. Onderzoekers hebben veelbelovende plantensoorten verzameld die enkel lokaal verwerkt en verkocht worden. Alle gegevens over die planten van de toekomst worden dit jaar in vijf boekdelen gepubliceerd, één voor elke regio van het land. Onder meer veel fruitsoorten in het Amazonegebied wachten gewoon op ondernemers om ze naar de internationale markt te brengen, zegt Charles Clements van het Nationaal Instituut voor Onderzoek van de Amazone (INPA). Als Brazilië te lang wacht met het aantrekken van ondernemers riskeert het dat andere landen met de inkomsten gaan lopen. De Braziliaanse guave wordt nu al volop gekweekt in Nieuw-Zeeland, waar er zowel fruitsappen en schuimwijn als jam en etherische olie van gemaakt worden.

Meer Nieuws