managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Recrutering levert Manpower 121 procent groei op

Posted by managing21 on februari 13th, 2007

Recruteringsbedrijven doen het meestal bijzonder goed in een periode van grote economische groei. Manpower, het tweede recruteringsbedrijf van de wereld, heeft zijn aandeelhouders de voorbije vijf jaar dan ook een return van 121 procent opgeleverd. Het concern werd het voorbije jaar bovendien opgenomen in de Fortune-lijst van de meest bewonderde bedrijven.

Het magazine Fortune stelt dat Manpower zich echter niet alleen laten meedrijven heeft met de economische groei, maar zich versterkt heeft met overzeese uitbreidingen en zich ook ontwikkeld heeft op de hogere marktsegmenten, waar ook hogere winstmarges worden gehaald. “Bovendien heeft het concern zich niet tot een prijzenoorlog laten verleiden,” aldus nog Fortune.

In 1999 kwam Jeff Joerres aan de top van het recruteringsbedrijf. “Hij stelde zich tot doel de winstmarges van 2,4 procent op te drijven tot 4 procent, maar niet door zware besparingsoperaties en een investeringsstop,” stipt Fortune aan. “Hij streefde daarentegen naar een grotere winstgevendheid.” Dat gebeurde onder meer door overnames in het hogere marktsegment, dat ook hogere commissies oplevert.

Daarnaast zocht Manpower ook uitbreiding in het buitenland, onder meer in India en China. Bovendien heeft Joerres ook nooit willen toegeven aan een prijzenoorlog. “Daardoor kenden een aantal concurrenten in het begin een grotere groei,” aldus Greg Cappelli, analyst bij Credit Suisse. “Manpower koos voor een langzamere weg. Joerres is er nog niet – de winstmarge ligt nu iets boven de drie procent – maar hij maakt wel progressie.”