managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on april 30th, 2020

De Noord-Iers busfabrikant Wrightbus wil in een reeks Britse steden duurzaam openbaar vervoer opstarten. Wrightbus wil daarbij een vloot van drieduizend bussen op waterstof inzetten. Daarmee zou ongeveer een tiende van de totale Brits autobusvloot door brandstofcellen kunnen worden aangedreven. Wrightbus zou bij de bouw van de bussen samenwerken met het bedrijf Ryse, gespecialiseerd in de productie van waterstof. Zowel Wrightbus als Ryse worden gecontroleerd door de ondernemer Jo Bamford. De busvloot zou de uitstoot van koolstofdioxide met ongeveer 280.000 ton per jaar moeten beperken. Bamford zou voor het project rekenen op 500 miljoen pond steun van de Britse overheid.

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways zal mogelijk 12.000 banen schrappen. Dat moet het bedrijf helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Momenteel werken bij British Airways ongeveer 42.000 mensen. Het bedrijf vreest dat het herstel verscheidene jaren zal duren – Het Britse cosmeticamerk Charlotte Tilbury staat te koop. Onder meer Unilever en L’Oréal zouden interesse hebben getoond. Met de transactie zou mogelijk een bedrag van meer dan 1 miljard pond zijn gemoeid – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 37,2 miljard euro, tegenover 39,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 2,1 miljard euro tot 168 miljoen euro terug. De verkoop daalde met 17 procent tot 644.300 exemplaren.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 6 miljard dollar. Dezelfde periode vorig jaar had nog 6,3 miljard dollar inkomsten opgeleverd. De nettowinst viel van 663 miljoen dollar terug tot 328 miljoen dollar – De Duitse autogroep Volkswagen boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel van 3,9 miljard euro terug tot 900 miljoen euro. De verkoop daalde met 23 procent tot 2 miljoen exemplaren – Het navigatiebedrijf Garmin boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 856 miljoen dollar. Dat was een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 140 miljoen dollar naar 162 miljoen dollar.

In de Verenigde Staten is het gerecht een onderzoek gestart naar vliegtuigbouwer Boeing. Het bedrijf wordt ervan beticht zich jarenlang aan een gebrekkige kwaliteitscontrole schuldig te hebben gemaakt. De Amerikaanse autobouwer Ford boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 34,3 miljard dollar. Dat was een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern leed een verlies van 2 miljard dollar, tegenover een winst van 1,1 miljard dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De verkoop daalde met 21 procent tot 1,13 miljoen exemplaren – Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 41,2 miljard dollar. Dat was een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 6,7 miljard dollar naar 6,8 miljard dollar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,1 miljard dollar, tegenover 735,5 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 69,6 miljoen dollar, tegenover 26,7 miljoen dollar winst dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse concern General Electric boekte tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet van 20,5 miljard dollar. Dat was een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 73 procent tot 6,2 miljard dollar – De Britse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 6,35 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 11 procent tot 1,22 miljard dollar.

Dominique Leroy, de voormalige chief executive van Proximus, wordt adviseur van investeerder Ergon. Leroy maakte in september vorig jaar haar vertrek bij Proximus bekend. Een overstap naar de Nederlandse KPN Groep werd nadien echter geblokkeerd. Leroy was de voorbije maanden ook al adviseur bij Bain – In totaal zullen de Belgische overheden dit jaar minstens 10,2 miljard euro uitgeven om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft Alexander De Croo, federaal minister van financiën, gezegd – De Belgische economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een inkrimping met 3,9 procent gekend. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België, die gewag maakt van de grootste daling sinds de instelling een kwarteeuw met de metingen is begonnen. De inkrimping is het gevolg van de coronacrisis.