managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 1st, 2020

Bioscoopketen AMC Entertainment weigert voortaan nog producties van filmproducent Universal Studios te vertonen. De maatregel geldt voor het wereldwijde netwerk van de keten, die meer dan duizend bioscopen in bezit heeft. Dat heeft Adam Aron, topman van AMC Entertainment, gezegd. De maatregel is een reactie op een beslissing van Universal om zijn producties voortaan niet langer in eerste instantie in de bioscopen te vertonen en pas later voor streaming of downloads ter beschikking te stellen. De films worden onmiddellijk in het online circuit aangeboden. Universal wordt er door de bioscoopsector van beticht de coronacrisis te misbruiken om op lopende afspraken terug te komen.

Het Britse bedrijf Reckitt Benckiser boekte tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet van bijna 3,54 miljard dollar. Dat was een stijging met 13,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde vooral van een sterke verkoop  van dochtermerk Dettol, producent van ontsmettingsmiddelen – Zweden wil in Europa een groter netwerk van nachttreinen uitbouwen. Dat blijkt uit een studie van de Zweedse overheid. In eerste instantie wordt gedacht aan een trein van Malmö naar Keulen en Brussel. Die verbinding zou over drie jaar moeten kunnen starten – Colombia is officieel officieel toegetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het Latijns-Amerikaanse land is de 37ste lidstaat van de organisatie. Tot nu toe waren Mexico en Chili de enige Latijns-Amerikaanse lidstaten van de Oeso.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 60 miljard dollar. Dat was een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 24 miljoen dollar, tegenover 6 miljard dollar winst het eerste kwartaal vorig jaar – Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 17,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van bijna 2,43 miljard dollar naar ruim 4,9 miljard dollar – Het geneesmiddel Remdesivir van het Amerikaanse farmabedrijf Gilead blijkt een gunstige impact te hebben op het genezingsproces van corona-patiënten. Dat hebben tests bij meer dan duizend patiënten uitgewezen. Dat heeft Gilead bekend gemaakt.

De Amerikaanse online retailer Amazon heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 75,5 miljard dollar. Dat was een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,6 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar – De Amerikaanse autobouwer Tesla boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van nagenoeg 5,99 miljard dollar. Dat was een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tesla realiseerde een winst van 16 miljoen dollar. Het eerste kwartaal vorig jaar was er nog een verlies van 702 miljoen dollar – Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 58,3 miljard dollar. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 11,6 miljard dollar naar 11,2 miljard dollar.

De Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 35 miljard dollar. Dat was een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 22 procent op tot 10,8 miljard dollar – In Duitsland hebben de Technischer Überwachungsverein en de regio Dahme-Spreewald hun toestemming gegeven om Flughafen Berlin-Brandenburg (BER) te openen. Daardoor kan de luchthaven eind oktober, met negen jaar vertraging, in gebruik worden genomen – Het Zweedse streamingbedrijf Spotify boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard euro. Dat was een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1 miljoen euro, tegenover een verlies van 142 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar.

De Belgische telecomoperator Telenet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 653 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 14 miljoen euro naar 153,2 miljoen euro – Rederij Exmar heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 69,3 miljoen dollar, tegenover 52,3 miljoen inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De rederij boekte een winst van 16,7 miljoen dollar, tegenover een verlies van 11,4 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – Telecomoperator Telenet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,39 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg, onder meer door hogere vrachttarieven, met 15 procent tot 158 miljoen euro.