managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa heeft meer gsm-verbindingen dan inwoners

Posted by managing21 on maart 30th, 2007

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er in Europa meer gsm-abonnementen dan burgers. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Uit cijfers van de Europese telecom-operatoren blijkt immers dat er in de Europese Unie op dit ogenblik 478,4 miljoen gsm-toestellen in gebruik zijn. Daarmee heeft Europa nu een penetratie van 103 procent bereikt, al zegt de Europese Commissie dat er daarbij een groot verschil is tussen de verschillende landen.

In 2005 lag de gsm-penetratie binnen de Europese Unie nog op 95 procent. Maar nu zijn er voor het eerst meer gsm-verbindingen in gebruik dan er inwoners zijn. Met 171 procent heeft Luxemburg de hoogste penetratie, gevolgd door Italië (134 procent) en Litouwen (133 procent). De laagste penetraties worden volgens de cijfers van de Europese Commissie teruggevonden in Frankrijk (82 procent), Malta (83 procent) en Slovakije (86 procent).

Ook de Europese breedbandpenetratie hangt volgens de Europese Commissie af van land tot land. Het Europees gemiddelde bedraagt nu 15,7 procent, maar Nederland is daarbij koploper met 29,8 procent, van dichtbij gevolgd door Denemarken (29,4 procent). Er zijn volgens het rapport echter nog altijd acht lidstaten van de Europese met een breedbandpenetratie beneden de 10 procent.