managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meerderheid Nederlanders laat met betalen

Posted by managing21 on april 5th, 2007

Hoewel de meeste Nederlandse huishoudens aangeven dat hun inkomen is gestegen, betalen veel Nederlanders hun rekeningen wel eens te laat. Dat blijkt uit een onderzoek de Nederlandse organisatie GGN Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders. Zo blijkt dat 53 procent van de Nederlanders zijn rekeningen wel eens te laat betaalt. Dat is een lichte stijging met 2 procent tegenover vorig jaar.

Bij Nederlanders van wie het inkomen de jongste twee jaar is gestegen, loopt dit volgens de onderzoekers op tot 60 procent. Van de mensen bij wie het inkomen de laatste twee jaar is gedaald, betaalt 49 procent af en toe te laat. Gemiddeld gaat het jaarlijks om zeven rekeningen die niet op tijd worden betaald. Tachtig procent van de betrokkenen zegt dat de late betalingen te wijten zijn aan vergeetachtigheid of gemakzucht. Dat is een stijging met 9 procent tegenover vorig jaar.

“Geldgebrek blijkt in Nederland steeds minder vaak een rol te spelen bij late betalingen,” aldus het magazine Zibb.nl. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat er voor het eerst in drie jaar in Nederland meer huishoudens zijn van wie het inkomen is gestegen (30 procent) dan huishoudens waarin het is gedaald (20 procent). Ongeveer 33 procent van de Nederlanders verwacht tijdens de volgende twee jaar een stijging van het inkomen. Twaalf procent voorziet een daling.