managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 28th, 2020

De Verenigde Staten zullen voortaan wetenschappelijke onderzoeksprojecten van Israël op de West Bank en de Golanhoogte financieel ondersteunen. Dat heeft Israël bekend gemaakt. De gebieden worden door Israël bezit sinds de tweede helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw. Eerdere wetenschappelijke akkoorden met de Verenigde Staten bepaalden dat Amerikaanse investeringen nooit mochten worden gebruikt in gebieden die door Israël op zijn buurlanden had veroverd. Dat verbod is nu opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump had vorig jaar al gezegd de bouw van Israëlische nederzettingen op de West Bank te ondersteunen. Trump erkent ook Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 38 miljard dollar. Dat was 13 procent meer, onder meer door inkomsten uit clouddiensten, dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 15 procent tot 11,2 miljard dollar – De Amerikaanse farmagroep Merck (MSD) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,5 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,9 miljard dollar naar bijna 3 miljard dollar – De Amerikaanse restaurantgroep Restaurant Brands boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat was een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van de groep, eigenaar van onder meer Burger King, viel van 351 miljoen dollar terug tot 223 miljoen dollar.

Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) neemt zijn branchegenoot Xilinx over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 35 miljard dollar. Door de overname krijgt AMD de kans om zijn positie in de markt van chips voor datacenters te versterken – Motorfietsenbouwer Harley Davidson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Dat was een daling met 9,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop viel met 8 procent terug tot 53.800 exemplaren. De winst steeg echter van 87 miljoen dollar naar 120 miljoen dollar – De Amerikaanse groep Caterpillar, fabrikant van werfmachines, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9,9 miljard dollar. Dat was 23 procent minder dan tijdens dezelfde periode. De nettowinst viel van 1,5 miljard dollar terug tot 668 miljoen dollar.

Het industrieel concern 3M boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,4 miljard dollar. Dat was 4,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisies gezondheidszorg en veiligheid kenden een sterke groei. De winst daalde van bijna 1,6 miljard dollar tot 1,4 miljard dollar – De Zweedse energieproducent Vattenfall boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van bijna 115 miljard Zweedse kroon (11 miljard euro). Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 14,4 miljard kroon naar 2 miljard kroon – De Amerikaanse juweliersketen Tiffany voert gesprekken met LVMH over een verlaging van het overnamebedrag van 16,6 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Om een juridische strijd te vermijden, zou Tiffany tot een kleine toegeving bereid zijn.

De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 12 miljard dollar. Dat was 11 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 35 procent tot 3,1 miljard dollar. De bank kondigt een verdere kostenbesparing aan – British Petroleum (BP) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 86 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 2,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal dit jaar was er echter een verlies van 6,7 miljard dollar – In Spanje boekte Banco Santander tijdens het derde kwartaal van dit jaar 11,09 miljard euro inkomsten. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter met 249 procent tot 1,75 miljard euro.

Neckermann heeft voor een periode van drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Dat moet het bedrijf de mogelijkheid bieden een herstelplan uit te werken. Neckermann werd een jaar geleden door het Spaanse Wamos gered uit het faillissement van reisgroep Thomas Cook – Het bedrijf Animal uit Gent heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 3,4 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een therapie met antistoffen om darminfecties bij biggen te voorkomen – Het voedingsbedrijf Nestlé wil tegen midden dit decennium in België 450 arbeidsplaatsen creëren voor jonge professionals onder de leeftijdsgrens van dertig jaar. De banen situeren zich vooral in de verkoop en marketing. Daarnaast wil Nestlé de volgende vijf jaar ook 175 Belgische stages creëren.