managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Neelie Kroes is boetenkampioen

Posted by managing21 on april 19th, 2007

Op het gebied van kartelboetes is Europees Commissaris van mededingingsbeleid Neelie Kroes een absolute koploper. Dat schrijft De Volkskrant naar aanleiding van een boete van 273 miljoen euro die de Nederlandse brouwers Heineken, Bavaria en Grolsch opliepen omwille van prijsafspraken. Eerder al legde ze een aantal producenten van liften en roltrappen een boete op van bijna één miljard euro.

Vorig jaar legde de Europese Commissie in totaal voor 1,8 miljard euro aan boetes op, maar dit jaar werden op vier maanden tijd al voor ruim twee miljard boetes uitgedeeld. Vorig Europees Commissaris voor mededingingsbeleid legde Microsoft een boete op van 497 miljoen euro wegens misbruik van zijn monopoliepositie. Dat is de hoogste boete die door Europa ooit aan een individueel bedrijf werd opgelegd.

“Maar als het om de totale omvang gaat, spant Kroes toch zonder meer de kroon,” aldus De Volkskrant. “Nog maar twee maanden geleden legde ze een boete op van bijna één miljard euro aan een aantal makers van liften en roltrappen. Een maand eerder deelde ze een boete van uit van 750 miljoen euro aan een kartel van elf fabrikanten van schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen.”

De boetes worden ingeschreven in de begroting van de Europese Unie, waardoor ze volgens de krant een besparing betekenen voor de Europese burger, maar meestal gaan gestrafte bedrijven meteen in beroep tegen de uitgesproken boetes. Zolang er geen definitieve uitspraak is, wordt het geld vastgezet op een geblokkeerde rekening. Die is inmiddels al opgelopen tot vele miljarden euros.

De Volkskrant stelt dat in het Europees budget vandaag rekening wordt gehouden dat de Europese Commissie jaarlijks minstens honderd miljoen euro boetes binnenhaalt.