managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 31 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 31st, 2020

Paus Franciscus is vastbesloten om de corruptie in de Katholieke Kerk te te roeien. Hij beseft echter dat die taak een bijzonder zwaar traject zal worden, aangezien corruptie een eeuwenoud menselijk probleem. Dat heeft Franciscus gezegd in een gesprek met het Italiaanse persbureau AdnKronos. Vorige maand werd kardinaal Angelo Becciu, een vroegere hoge functionaris van het Vaticaan, door Franciscus ontslagen. Becciu werd bericht van verduistering en nepotisme. Sinds hij zeven jaar geleden tot paus is verkozen, is de sanering van de financiën van het Vaticaan één van de belangrijke opdrachten van Franciscus geworden. Onder zijn twee voorgangers kende het Vaticaan verscheidene fraudeschandalen.

Het defensiebedrijf Honeywell boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,8 miljard dollar. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, ondanks de grotere verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. De winst daalde met 53 procent tot 781 miljoen dollar – Tabaksfabrikant Altria heeft op de waarde van zijn belang van 35 procent in het vapebedrijf Juul een afschrijving van 2,6 miljard dollar geboekt. De waarde van dat belang wordt nu nog op 1,6 miljard dollar geraamd. Altria betaalde twee jaar geleden 12,8 miljard dollar voor het belang – Colgate-Palmolive heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4,2 miljard dollar. Dat was, dankzij de verkoop van reinigingsmiddelen, 5,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 578 miljoen dollar naar 698 miljoen dollar.

De Franse energiegroep Total boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,46 miljard euro. Dat was 60 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van bijna 3,02 miljard euro terug tot 848 miljoen euro. De gemiddelde dagproductie daalde met 11 procent tot bijna 2,72 miljoen vaten – Het Finse telecombedrijf Nokia boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard euro. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van van 87 miljoen euro naar 203 miljoen euro – De luchtvaartgroep Air France-KLM boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,52 miljard euro. Dat was 67 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van bijna 1,67 miljard euro, tegenover 363 miljoen euro winst het derde kwartaal vorig jaar.

Europees vliegtuigbouwer Airbus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,2 miljard euro. Dat was een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Airbus boekte een verlies van 767 miljoen euro, tegenover een winst van 989 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar – Koffieketen Starbucks boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,2 miljard dollar. Dat was 9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 802,9 miljoen dollar naar 392,6 miljoen dollar – De Britse bank NatWest, de voormalige Royal Bank of Scotland, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar 275 miljoen pond inkomsten, tegenover 106 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. Er was een winst van 35 miljoen pond, tegenover een verlies van 20 miljoen pond het derde kwartaal vorig jaar.

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar, tegenover 5,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Dupont leed 79 miljoen dollar verlies, tegenover 372 miljoen dollar winst het derde kwartaal vorig jaar – Het Spaanse telecombedrijf Telefónica boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,5 miljard euro. Dat was ruim 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 443 miljoen euro naar 160 miljoen euro worden teruggebracht – Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa leed onder het dalend luchtvaartverkeer en boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar, tegenover 6,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,03 miljard dollar naar 2,14 miljard dollar.

De Belgische telecomoperator Proximus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,4 miljard euro. Dat was 2,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 0,2 procent tot 470 miljoen euro – Het technologiebedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in 3D-druktoepassingen, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 40,8 miljoen euro, tegenover 50,4 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 366.000 euro, tegenover 1 miljoen euro winst het derde kwartaal vorig jaar – Telecomoperator Telenet boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 637,9 miljoen euro. Dat was 2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 30 procent tot 113,2 miljoen euro.