managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 15 november 2020

Posted by managing21 on november 15th, 2020

De Schotse brouwer Brewdog boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 214,9 miljoen pond, tegenover 171,6 miljoen pond inkomsten het jaar voordien. De winst steeg van 576.000 pond naar 1,1 miljoen pond. Brewdog zegt met die cijfers het beste jaar uit zijn geschiedenis te hebben gerealiseerd. Brewdog opende het voorbije jaar in Dublin zijn honderdste vestiging. Tevens was er de opening van een nieuw bierhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Die site was voor Brewdog, de grootste ambachtelijke brouwer van Groot-Brittannië, na een filiaal in de Amerikaanse stad Columbus (Ohio) de twee buitenlandse vestiging. Sindsdien is er ook nog een de Australische stad Brisbane een filiaal geopend.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Raytheon Technologies wil Blue Canyon Technologies, gevestigd in Colorado en fabrikant van kleine satellieten en onderdelen van ruimteschepen, overnemen. Financiële details over de transactie werden niet gemaakt. Blue Canyon werkt al voor de Amerikaanse overheid – Het betaalbedrijf Western Union laat niet langer geldtransfers van de Verenigde Staten naar Cuba toe. Dat is een gevolg van een beslissing van de Amerikaanse regering om de druk om Cuba verder op te drijven. Veel Cubanen zijn van geldtransfers van familie in het buitenland afhankelijk – In de Mexicaanse senaat is een wetsvoorstel ingediend om de verkoop en het gebruik van recreatieve marihuana toe te laten. Daarmee zou Mexico de grootste cannabismarkt van de hele wereld kunnen worden. Het medicinaal gebruik van marihuana is in Mexico al drie jaar toegestaan.

In de Verenigde Staten hebben automobilisten tijdens de maand september 23,4 miljard mijl afgelegd. Dat is 8,6 procent minder dan dezelfde maande vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Federal Highway Administration. Gewag wordt gemaakt van de kleinste inkrimping sinds het uitbreken van de coronapandemie – In de Verenigde Staten wordt John Stumpf, voormalig chief executive van Wells Fargo, door de Securities & Exchange Commission (SEC) ervan beticht bewust misleidende informatie over de onderneming te hebben verspreid. Stumpf heeft ingestemd een boete van 2,5 miljoen dollar te betalen – Er wordt onder de prehistorische site van Stonehenge in Groot-Brittannië een tunnel gebouwd. Met de werken is een bedrag van 1,7 miljard pond gemoeid. De tunnel vervangt een autoweg die rakelings langs de site passeert en wordt als een visuele en auditieve overlast voor de bezoekers van Stonehenge bestempeld.

British Petroleum heeft Spot, een hondachtige robot van Boston Dynamics, ingezet om op het boorplatform Mad Dog in de Golf van Mexico allerlei opdrachten uit te voeren. Spot moet onder meer de aanwezigheid van corrosie of methaanlekken detecteren. De inzet van Spot moet de veiligheid op het boorplatform verbeteren – De Amerikaanse autobouwer Ford overweegt een eigen productie van batterijen voor elektrische wagens. Dat heeft Jim Farley, chief executive van Ford Motor, aangekondigd. Jim Hackett, de voorganger van Farley, had in juni nog gezegd dat een eigen productie geen enkel voordeel bood – De Russische autoriteiten hebben Dmitry Fedotkin, een topman van luchtvaartmaatschappij Aeroflot, gearresteerd. Fedotkin, die in Londen was gestationeerd, wordt ervan bericht Russische staatsgeheimen aan Groot-Brittannië te hebben doorgespeeld. Fedotkin ontkent echter alle beschuldigingen –

In de Verenigde Staten heeft David Brickman aangekondigd zijn functie als chief executive van de hypotheekverstrekker Freddie Mac in januari volgend jaar te zullen neerleggen. Brickman had vorig jaar de leiding over de kredietonderneming genomen – Het Amerikaanse bedrijf WeWork, aanbieder van werkplekken, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 811 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover het kwartaal voordien. Het verlies kon echter van 671 miljoen dollar naar 517 miljoen dollar worden teruggebracht. Het bedrijf is door de uitbraak van de coronapandemie zwaar geraakt – In Turkije is Google door de marktregulator tot een boete van 196,7 ,miljoen lira (26 miljoen dollar) veroordeeld. Het bedrijf was ervan beticht van zijn dominante marktpositie misbruik te hebben gemaakt. De Turkse autoriteiten zeggen dat Google discriminerend optreedt bij de toegang tot zijn reclameruimte.

Verzekeraar Ageas boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 27,9 miljard euro inkomsten. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep echter, vooral door goede resultaten in Europa, op van 877 miljoen euro naar 994 miljoen euro – Het betaalbedrijf Keyware Technologies boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12 miljoen euro. Dat betekende een daling met 11,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat was vooral te wijten aan tegenvallende prestaties van de divisie autorisaties – De holding Texaf, actief in Congo, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar met zijn vastgoedactiviteiten 4,8 miljoen euro inkomsten. Dat is een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de zandsteengroeve Carrigres daalde echter met 2 procent tot 0,8 miljoen euro.