managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 8 maart 2021

Posted by managing21 on maart 8th, 2021

Spanje zal fondsen van de Europese Unie gebruik maken om een joint-venture op te zetten met autobouwer Seat en energieproducent Iberdrola. Het samenwerkingsverband zal een fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagens bouwen. Dat heeft Maria Reyes Maroto, Spaanse minister van industrie, tijdens een samenkomst met de vakbond Unión General de Trabajadores (UGC) gezegd. Maroto voegde eraan toe dat het samenwerkingsverband ook voor andere partners kan worden opengesteld. Uiteindelijk moet het initiatief uitmonden in de productie van een Spaanse elektrische wagen. Spanje ontvangt van het coronafonds van de Europese Unie een bedrag van 140 miljard euro. Een groot deel van dat pakket wil de Spaanse overheid gebruiken om zijn economie te moderniseren en een duurzamer karakter mee te geven. Seat heeft een fabriek in Martorell, in de buurt van Barcelona.

Flipkart, de Indiase ecommerce-dochter van Walmart, overweegt een introductie op de beurs van New York. Walmart nam drie jaar geleden voor een bedrag van 16 miljard dollar een belang van 77 procent in Flipkart. Toen was al gewag gemaakt van een mogelijke beursgang in een periode van vier jaar – Walt Disney wil dit jaar in Noord-Amerika minstens zestig winkels sluiten. Het bedrijf wil zich meer op online verkoop toespitsen. Ook het winkelnetwerk in Europa zou later kunnen worden afgeslankt. Winkels in Japan en China zouden niet worden getroffen. Disney heeft wereldwijd ongeveer driehonderd winkels – Het gamebedrijf Zynga heeft de studio Echtra Games uit San Francisco overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Echtra werd vijf jaar geleden opgericht door Max Schaefer, die vooral bekend is voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het rollenspel Diablo van Activision Blizzard.

De Amerikaanse National Football league (NFL) staat dicht bij een akkoord met platform Prime Video van Amazon. Een overeenkomst zou Prime Video het recht bieden om een aantal wedstrijden exclusief in streaming uit te zenden. De akkoord zou echter pas na eind volgend seizoen ingaan – Het bedrijf Siemens Energy, fabrikant van windturbines, wordt in de Dax Index van Deutsche Börse opgenomen. Siemens Energy komt daarbij in de plaats van het concern Beiersdorf, eigenaar van onder meer Nivea. De waarde van Siemens Energy wordt geraamd op 21,9 miljard euro – In de Verenigde Staten is gerechtelijk onderzoek gestart naar softwarepionier John McAfee, die beticht wordt van fraude en witwaspraktijken. McAfee zou van zijn grote schare volgers op Twitter gebruik hebben gemaakt om de prijzen van cryptomunten kunstmatig te hebben opgedreven. Dat zou hem 13 miljoen dollar hebben opgeleverd.

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten voor miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de twee blokken eindelijk naar een mogelijke oplossing in het aanslepende conflict over illegale staatssteun aan hun vliegtuigbouwers Boeing en Airbus te streven – Het Nederlandse bedrijf Gasunie heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van bijna 1,4 miljard euro, tegenover 94 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De stijging was onder te danken aan de ingebruikname van een nieuwe pijpleiding. De winst liep op van 412 miljoen euro naar 600 miljoen euro – Het online forum Reddit streeft naar een introductie op de beurs van New York. Dat heeft Steve Huffman, topman van Reddit, bevestigd. Om die operatie voor te bereiden werd financieel expert Drew Vollaro aangetrokken. Vollaro bereidde eerder ook bij Snap een beursgang voor. Hij werkte eerder bij Mattel.

Vliegtuigmaatschappij Eurowings, onderdeel van Lufthansa, biedt vanaf eind mei twee keer per week een verbinding vanop zijn basis in Mallorca in met de Engelse steden Birmingham en Manchester. Het is de eerste keer dat Eurowings vanuit Mallorca naar Groot-Brittannië vliegt – De Zwitserse bank UBS heeft zijn Nederlandse topman Ralph Hamers tijdens de eerste vier maanden na zijn aanstelling een salaris van 3,8 miljoen euro uitbetaald. Dat is meer dan Hamers het laatste jaar als topman van de Nederlandse ING Bank verdiende. Hij ontving toen een jaarsalaris van ongeveer 2 miljoen euro – In de Verenigde Staten heeft de Senaat een pakket noodhulp ter waarde van 1.900 miljard dollar goedgekeurd om de impact van de coronacrisis op te vangen. Nog nooit voordien werd in de Verenigde Staten een dergelijke noodhulp verstrekt. Het Huis van Afgevaardigden moet zich nog wel over de maatregel uitspreken.

Het farmabedrijf Pfizer moet in zijn fabriek in Puurs tweehonderd nieuwe werknemers aantrekken. Er worden onder meer technici en personeel voor de kwaliteitsafdeling gezocht om de groei in de reguliere productie van vaccins en geneesmiddelen te kunnen verwerken. In de fabriek werken momenteel 3.100 mensen – Maaltijdkoeriers Deliveroo en Uber Eats hebben zich niet schuldig gemaakt aan oneerlijke praktijken. Dat heeft de economische inspectie vastgesteld in een klacht die door een aantal restaurants was neergelegd. Volgens de restaurants hadden de bestellers onder meer overdreven hoge kosten aangerekend – Het bedrijf Cartamundi, fabrikant van speelkaarten en andere games, heeft de onafhankelijke divisie Digital Ventures opgericht. Dat heeft Stefaan Merckx, chief executive van Cartamundi, gemeld. Cartamundi Digital Ventures moet de activiteiten van het bedrijf op het gebied van digitale games verkennen.