managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 7 maart 2021

Posted by managing21 on maart 7th, 2021

De Automobile Club de l’Ouest, de organisator van de 24 uur van Le Mans, heeft het evenement ook dit jaar verschoven. Dat heeft Pierre Fillon, topman van de organiserende club, aangekondigd. De race heeft traditioneel op een weekend in juni plaats. Onder invloed van de coronacrisis werd de editie van vorig jaar echter naar de maand september verschoven. Dit jaar wordt een gelijkaardige beslissing genomen. De race zal de tweede helft van augustus plaats hebben. Door het evenement naar een latere datum te verschuiven, hopen de organisatoren volgens Fillon een grotere kans te hebben om publiek te mogen ontvangen. De wedstrijd van vorig jaar werd achter gesloten deuren georganiseerd. Ook de andere uithoudingswedstrijden die nog voor Le Mans op de kalender staan, in april op het Algarve Circuit in Portugal en in mei op het Circuit Spa-Francorchamps in België, zullen zonder publiek worden gereden.

Het Duitse bedrijf GEA Group, fabrikant van installaties voor voeding en drank, boekte vorig jaar een omzet van 4,64 miljard euro. Dat was 5 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettowinst van 96,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 170,7 miljoen euro het jaar voordien – De  Electric Reliability Council of Texas (Ercot) heeft zijn chief executive Bill Magness ontslagen. De druk op Magness was bijzonder groot geworden na de zware elektriciteitspannes die Texas door de winterstormen heeft gekend, waardoor een belangrijk deel van de staat zonder elektriciteit en verwarming viel – Het Amerikaanse farmaconcern Amgen neemt zijn sectorgenoot Five Prime Therapeutics over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,9 miljard dollar. Amgen zou vooral geïnteresseerd zijn in het product bemarituzumab dat Five Prime in portefeuille heeft. Dat middel kan mogelijk uitgroeien tot een behandeling voor maagkankier.

Het Amerikaanse bedrijf Okta, ontwikkelaar van identificatietechnologie, neemt zijn sectorgenoot Auth0 over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar. Okta zegt door de complementariteit an Auth0 diensten aan de grootste bedrijven van de wereld te kunnen aanbieden – Autobouwer Porsche heeft een samenwerking gesloten met horlogemaker Tag Heuer. Die collaboratie is in eerste instantie uitgemond in de creatie van het horloge Carrera Chronograph. Het horloge wordt tegen een bedrag van 5.527 euro op de markt aangeboden – Het Franse defensiebedrijf Thales boekte het voorbije jaar een omzet van 17 miljard euro. Dat was bijna 8 procent minder dan het jaar voordien. De winst daalde van 1,4 miljard euro naar 900 miljoen euro. Die achteruitgang moet vooral worden toegeschreven aan de enorme terugval in de luchtvaart. De divisie cyberbeveiliging liet daarentegen een sterke groei optekenen.

Het Nederlandse bedrijf LeasePlan zoekt een overnemer. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De waarde van het bedrijf, gespecialiseerd in autoleasing, wordt op 10 miljard dollar geraamd. Leaseplan is momenteel in handen van een consortium rond investeerder TDR Capital – De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi, verdwijnt uit internationale beursgraadmeters van FTSE Russell. Gewezen wordt naar een decreet van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die het bedrijf samen met een aantal andere Chinese ondernemingen, op een zwarte lijst geplaatst. De bedrijven zouden spionage voor China bedrijven, maar ontkennen – Het Nederlandse energiebedrijf Gasunie zal de volgende jaar bijna 10 miljard euro investeren in de overgang naar een duurzame activiteit. Dat heeft Han Fennema, topman van Gasunie, gezegd. Daarbij zal het bedrijf zich toespitsen op het transport van waterstof en andere duurzame gassen.

Het Duitse bedrijf Volocopter, fabrikant van luchttaxi’s, haalt bij investeerders een bedrag van 242 miljoen dollar op. Volocopter werkt aan de ontwikkeling van de Volocity, die over twee jaar met commerciële vluchten zou moeten starten. De Volocity zou daarbij zijn debuut maken in onder meer Parijs en Singapore – De Amerikaanse supermarktketen Kroger boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 30,7 miljard dollar, tegenover 28,9 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst steeg met 10,4 procent tot 837 miljoen dollar. Vooral de online verkopen kenden een sterke stijging – De Spaanse voetbalclub FC Barcelona heeft wel degelijk van onwettelijke staatssteun geprofiteerd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. De steun was eerder al door de Europese Commissie als illegale staatssteun veroordeeld, maar de club was tegen die conclusie in beroep gegaan.

Ondernemer Fernand Huts, topman van de Katoen Natie, neemt een belang in Hannibal Books, een uitgever van kunstboeken uit West-Vlaanderen. Door de inbreng van Katoen Natie hoopt de uitgeverij zijn internationale uitbreiding te kunnen versnellen. Hannibal Books is al partner van meer dan 25 Europese musea – In Antwerpen hebben enkele vastgoedgroepen bezwaar neergelegd tegen de opening van de supermarkt Meir Corner in het vroegere complex van Proximus op de hoek van de Meir en de Jezusstraat. Gevreesd wordt dat de nieuwe uitbating, van de familiale groepen Machiels en Tans, de druk op de lokale winkels nog zou verhogen – Besteldienst Deliveroo is gestart met leveringen voor winkelketen Carrefour. In eerste instantie beperkt de service zich tot Brussel, maar eind mei volgt een uitbreiding naar Luik, Antwerpen en Gent. Nadien zou de dienst ook in andere steden kunnen worden aangeboden.