managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 29 maart 2021

Posted by managing21 on maart 29th, 2021

In Rusland mogen hoge ambtenaren voortaan ook na hun zeventigste verjaardag in functie blijven. Dat staat in een nieuwe wet die de Russische president Vladimir Poetin heeft ondertekend. In het verleden werden topfunctionarissen in Rusland verplicht om op vijfenzestigjarige leeftijd met pensioen te gaan. Die leeftijdsgrens werd eerder al tot zeventig jaar opgetrokken. Maar nu kunnen de ambtenaren, indien ze wensen, nog langer in dienst blijven. President Poetin gaf in januari al aan dat ervaren en deskundige managers de kans zouden moeten krijgen om langer in dienst te blijven. In de zomer van vorig jaar werd bij een grondwetswijziging beslist dat Poetin (63) zelf nog zestien jaar president van het land kan blijven. Poetin staat al sinds begin van deze eeuw, afwisselend als president en eerste minister, aan het hoofd van het land.

Irak onderhandelt met de Franse energiegroep Total over een energiecontract. Met het project is een investering van 7 miljard dollar zijn gemoeid. Dat heeft Ihsan Abdul Jabbar, Iraaks minister van olie, gezegd. Total zou in Irak installaties bouwen en gas en petroleum produceren – De familie Thiele blijft een belangrijk aandeelhouder van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, ook na het overlijden van Heinz Hermann Thiele in februari van dit jaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De aandelen van de overledene worden naar een familiale stichting overgeheveld – In Brazilië is de politie van Rio de Janeiro gestart met een onderzoek tegen het mijnbedrijf Vale. Reden is een ijzerertsontginning in Guinea door Vale en diens partner BSG Resources van Bent Steinmetz. Volgens Steinmetz blijkt Vale de vergunning voor de ontginning illegaal te hebben verkregen.

Enercity, het energiebedrijf van de Duitse stad Hannover, heeft een belang in zijn divisie Wallbe, eigenaar van oplaadinfrastructuur, verkocht aan de onderneming Compleo Charging Solutions. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 34,8 miljoen euro. De fusiegroep denkt aan een verdere uitbreiding in Duitsland en Europa – Het bedrijf Blockchain.com, beheerder van een cryptoplatform, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 300 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op 5,2 miljard dollar. Het platform heeft inmiddels 31 miljoen gebruikers – Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar Magnetics, ontwikkelaar van compacte transformatoren en magnetische componenten, boekte vorig jaar een omzet van 43,9 miljoen dollar. Dat was 14 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 9,9 miljoen euro.

De Russische autobouwer Zetta ontwikkelt een elektrische wagen. De productie zou dit jaar van start gaan. Dat heeft Denis Manturov, Russisch minister van industrie en handel, aangekondigd. Rusland heeft momenteel geen enkel succesvolle constructeur van elektrische wagens – In Ierland is de Ulster Bank, onderdeel van de Britse financiële groep NatWest, door de centrale bank veroordeeld tot een boete van 37,8 miljoen euro. De Ulster Bank wordt ervan beticht bij hypotheken overdreven intresten te hebben aangerekend. Een aantal hypotheeknemers raakten door die hoge bedragen hun woning kwijt – Het mediabedrijf Dazn Group van miljardair Len Blavatnik heeft de televisierechten op het Italiaanse voetbal gekocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard euro, gespreid over drie seizoenen. Ook Sky was kandidaat voor de televisierechten.

De Ingka Group, eigenaar van de meeste winkels van Ikea, heeft een belang genomen in het Britse bedrijf What3words. Met de investering is een bedrag gemoeid van 12 miljoen pond. What3words heeft de wereld verdeeld in vierkanten van drie vierkante meters – Leon Black (79), oprichter van investeerder Apollo, zal zijn lopende mandaat als voorzitter van het Museum of Modern Art (Moma) in New York niet verlengen. Dat heeft Black bekend gemaakt. Het vertrek zou te maken hebben met mogelijke banden die Black met de overleden crimineel Jeffrey Epstein onderhield – In Duitsland zal de overheid een bijkomend fonds van 10 miljard euro voorzien voor investeringen in startups. Dat heeft Peter Altmaier, Duits minister van economie, gezegd. Samen met de privésector wil Altmaier de volgende jaren een budget van 50 miljard euro voor startups.

Thibaut Georgin (53) is tot voorzitter van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS aangesteld. Georgin is een voormalig directeur van Bpost en wordt bij de NMBS de opvolger van Jean-Claude Fontinoy, die geregeld met zijn chief executives in aanvaring kwam – Het bureau ABO Group uit Gent, gespecialiseerd in bodemonderzoek, wil een notering aan de beurs van Parijs. Het bedrijf is al op de beurs van Brussel genoteerd, maar streeft naar een grotere internationale zichtbaarheid. Meer dan de helft van de omzet van het bedrijf wordt al in Frankrijk gerealiseerd – Roularta Media Group wordt volledig eigenaar van Senior Publications Nederland (SPN). Roularta had in het Nederlandse bedrijf al een belang van 50 procent, maar koopt nu ook het resterende pakket over van Bayard Presse. De overname kadert in de verdere internationale expansie van Roularta.