managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 30 maart 2021

Posted by managing21 on maart 30th, 2021

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden aangekondigd te zullen onderzoeken op welke manier opgetreden kan worden tegen productie van vuurwapens met driedimensionale druktechnieken. Ook wil de president de import van vuurwapens in de Verenigde Staten sterker onder controle houden. Aanleiding voor de aankondiging zijn twee schietpartijen in de staten Georgia en Colorado eerder deze maand, waarbij in totaal achttien mensen om het leven zijn gekomen. Een strengere wetgeving op wapenbezit zou in het Amerikaanse Congress botsen op hardnekkig verzet van de republikeinse oppositie, maar Biden wil nu laten onderzoek of het mogelijk is een aantal beslissingen met een presidentieel decreet door te voeren. Hij wijst er onder meer op dat bij een productie door 3D-druktechnieken momenteel geen registratie als vuurwapen volgt.

In Frankrijk is het farmabedrijf Servier, producent van de dodelijke vermageringspil Mediator, door een rechter in Parijs schuldig bevonden aan misleiding met verzwarende omstandigheden en onvrijwillige doodslag en verwondingen. Het bedrijf moet een boete van 2,7 miljoen euro betalen – Het energiebedrijf Shell is volledig eigenaar geworden van het offshore windmolenpark Egmond, voor de kust van Noord-Holland. Shell had al een belang van 50 procent in het windmolenpark, maar heeft nu ook het resterende pakket overgenomen van zijn Zweedse sectorgenoot Vattenfall – Luchtvaartmaatschappij Air France moet de loonlast verder verlagen. Dat heeft het bestuur van de maatschappij aangekondigd. De maatregel is naar eigen zeggen noodzakelijk omdat de heropstart van de luchtvaart opnieuw blijft haperen. Ook wil Air France het aantal verlofdagen verminderen.

Het Tsjechische automerk Skoda, onderdeel van de Duitse Volkswagen Group, wil zijn activiteiten in opkomende markten opvoeren. Daarbij wordt vooral naar Aziatische markten gekeken. Dat heeft Thomas Schäfer, topman van Skoda, gezegd. Skoda moet helpen de positie van Volkswagen in Azië te versterken – De Duitse autofabrikant Volkswagen mikt met zijn merk Skoda op groei in opkomende markten. Dan gaat het met name om markten in Azië, waar Volkswagen vooralsnog achterblijft bij Aziatische rivalen. Skoda is het winstgevendste massamerk van Volkswagen – Het Finse bedrijf Nokia heeft bij de integratie van Alcatel-Lucent aan de aandeelhouders geen misleidende informatie verstrekt. Dat heeft een rechtbank in New York beslist. Een aantal kritische aandeelhouders had Nokia ervan beticht problemen rond de integratie te hebben achtergehouden.

De Britse autobouwer Cazoo, verkoper van tweedehands wagens, neemt een notering aan de New York Stock Exchange. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Ajax, die al over een beursnotering beschikt en in handen is van belegger Dan Och. De transactie heeft een waarde van 7 miljard dollar – Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf Visa gaat betalingen met de cryptomunt USD Coin op zijn platform toestaan. Visa heeft daarvoor een samenwerking opgezet met het platform Crypto.com. De USD Coin is een cryptomunt waarvan de waarde direct aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld – Facebook heeft de account van Nicolas Maduro, president van Venezuela, geblokkeerd. Volgens het bedrijf verspreidde Maduro op zijn account nepnieuws over de coronapandemie, waarbij hij een eigen remedie tegen de verspreiding van het virus promootte.

Bij een helikopterongeval in Alaska is de Tsjechische miljardair Petr Kellner (56), oprichter van investeerder PPF Group, om het leven gekomen. Het ongeval kostte in totaal aan vijf mensen het leven. Kellner richtte PPF Group dertig jaar geleden, kort na de val van het IJzeren Gordijn, op – Het hefboomfonds Archegos Capital van belegger Bill Hwang dreigt compleet in te storten. Archegos slaagde er, na een aantal verliezen, niet meer in aan een aantal bankconvenanten te voldoen. De teloorgang van Archegos zou banken wereld meer dan 6 miljard dollar verlies kunnen kosten – Maaltijdbesteller Deliveroo hangt aan zijn introductie op de beurs van Londen een bedrag van 7,9 miljard pond, tegenover een niveau van 8,8 miljard pond bij eerdere ramingen. Het bedrijf wijst op de recente wisselvalligheid op de aandelenmarkten, waardoor ook de interesse beperkt blijft.

De Belgische bouwgroep Besix gaat in Dubai een centrale bouwen die het huishoudelijk afval van de stad in energie omzet. Besix krijgt van de Dubai Waste Management Company (DWMC) voor een realisatie van de werken, gespreid over een vijftal jaar, een bedrag van 200 miljoen euro – De Belgische drankengroep Spadel boekte het voorbije jaar een omzet van 266,6 miljoen euro. Dat was 10 procent minder dan het jaar voordien. De terugval was vooral te wijten aan de sluiting van de horeca door de coronacrisis. De nettowinst nam met 1,3 procent toe tot 27,3 miljoen euro – Champagneproducent Vrancken-Pommery boekte het voorbije jaar een omzet van 244 miljoen euro. Dat betekende een daling met ruim 11 procent tegenover het jaar voordien, toen ook al een achteruitgang met 10 procent was gemeld. De winst liep van 100.000 euro tot 300.000 euro op.