managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 30 mei 2021

Posted by managing21 on mei 30th, 2021

Er zal dit jaar met een beduidend tekort aan palladium rekening worden gehouden. Dat heeft het Russische mijnbedrijf Nornickel gezegd. Daarbij wordt gewezen naar overstromingen in de mijnen van Oktyabrsky and Taimyrsky, twee sites van Nornickel in het noordpoolgebied. Er zal volgens het bedrijf dit jaar met een tekort van 900.000 ounces rekening worden gehouden. Nornickel is de grootste producent van palladium ter wereld. Het bedrijf merkt wel op dat een gedeelte van de tekorten door bestaande voorraden zal kunnen worden gecompenseerd. Palladium is onder meer een belangrijke grondstof voor de autosector. Het bedrijf verwacht voor dit jaar verder ook op de markt voor rhodium een tekort van 10.000 ounce. Bij platinum verwacht Nornickel anderzijds een surplus van meer dan 1 miljoen ounces. Nikkel zou op een surplus van 52.000 ton rekenen.

Disney zal een honderdtal internationale televisiekanalen sluiten. Die operatie is ingegeven door een transformatie naar streaming. Dat heeft Bob Chapek, chief executive van Disney, gezegd. Ook vorig jaar werden al dertig buitenlandse netwerken gesloten. Online neemt steeds meer de plaats van televisie in – Zwitserland heeft de gesprekken met de Europese Unie over de onderlinge handelsrelaties stopgezet. De onderhandelingen sleepten al zeven jaar aan. Zwitserland is na China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste handelspartner van de Europese Unie – In het Verenigd Koninkrijk zal de vakbond GMB Union voortaan de medewerkers van de taxidienst Uber mogen vertegenwoordigen. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Union heeft ongeveer 70.000 Britse chauffeurs in dienst.

De Britse ziekenhuisgroep Spire wordt overgenomen door de Australische investeerder Ramsay Health Care. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard pond. Spire beheert in het Verenigd Koninkrijk 39 ziekenhuizen. De routinebezoeken aan die ziekenhuizen zijn onder invloed van de coronacrisis echter sterk teruggevallen – De Chinese smartphoneverkoper Xiaomi boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 76,9 miljard yuan. Dat was 54,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 163,6 procent tot 6,1 miljard yuan – Het reisplatform Booking wil aan zijn drie Amerikaanse topmanagers 28 miljoen euro bonussen uitkeren. Er rijst echter veel protest tegen de voordelen, aangezien Booking vorig jaar in Nederland 65 miljoen euro staatssteun heeft ontvangen en bovendien een kwart van zijn personeel heeft ontslagen.

De Europese Commissie start een onderzoek naar de activiteiten van het videoplatform TikTok. Het bedrijf wordt ervan beticht kinderen en jongeren met agressieve marketingtechnieken te benaderen. Ook wordt gewag gemaakt van verborgen reclameboodschappen. TikTok krijgt een maand tijd om op de aantijgingen te reageren – In de Verenigde Staten kan een geding worden gestart tegen het beleggingsplatform Robinhood. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Massachusetts beslist. Het handelsplatform zou volgens criciti onervaren beleggers te weinig bescherming bieden – De Britse farmagroep Ventura Group, ontwikkelaar van een innovatieve behandeling tegen het coronavirus, wordt overgenomen door investeerder Carlyle Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 958 miljoen pond. Ventura werkt aan een coronamiddel dat geïnhaleerd kan worden. 

Het Nederlandse mediaconcern Talpa heeft het persbureau ANP verkocht aan ondernemer Chris Oomen. Talpa had ANP drie jaar geleden gekocht, maar zegt dat het persbureau niet meer in de brede strategie van de groep past. Oomen zegt de toekomst van ANP als onafhankelijk persbureau te willen garanderen – De farmabedrijven Pfizer en Biontech hebben van het Europees Geneesmiddelenbureau goedkeuring gekregen om hun coronavaccin ook aan kinderen tussen twaalf en vijftien jaar toe te dienen. Het vaccin wordt momenteel toegediend vanaf de leeftijd van zestien jaar – De Britse retailer Marks & Spencer (M&S) boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 8,97 miljard pond. Dat betekende een daling met 13,5 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 201,2 miljoen pond, tegenover 67 miljoen pond winst het jaar voordien.

Het biotechbedrijf Ziphius heeft met een kapitaalronde bij investeerders een bedrag van 29,3 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus en andere aandoeningen. Ziphius werd twee jaar geleden opgericht door Chris Cardon – Afvalverwerker Renewi wil in België drie fabrieken bouwen voor de recyclage van matrassen. Dat heeft Otto De Bont, chief executive van Renewi, gezegd. In Nederland heeft Renewi al drie recyclagefabrieken voor matrassen. Een vierde site is in aanbouw – Bouwgroep Besix heeft het vertrek van chief executive Rik Vandenberghe aangekondigd. Hij zal worden opgevolgd door Pierre Sironval. Vandenberghe heeft het bedrijf drie jaar geleid. Hij volgde in die functie toen hoofdaandeelhouder Johan Beerlandt, momenteel voorzitter van het concern, op.