managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 juni 2021

Posted by managing21 on juni 23rd, 2021

De Japanse autobouwer Nissan Motor werkt aan een ommekeer naar een betere toekomst. Dat heeft Makoto Uchida, chief executive van Nissan, tijdens de algemene vergadering van de aandeelhouders van het bedrijf beloofd. Nissan stevent af op een nieuw verliesjaar. Daarbij moet de autobouwer al voor het derde jaar op rij een negatief resultaat melden. Nissan, dat zijn hoofdkwartier heeft in de havenstad Yokohama, heeft na het schandaal rond Carlos Ghosn, zijn voormalige topman, een moeilijke periode doorgemaakt. Uchida stelde dat Nissan tijdens die periode belangrijke inspanningen heeft gedaan die volgens hem uiteindelijk vruchten zullen afwerpen. Een aantal aandeelhouders drukten ook hun verontwaardiging uit over het feit dat Nissan al twee jaar geen dividenden meer betaalt, maar wel de bonussen voor zijn topkaders in stand houdt.

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Er zouden aanwijzingen zijn dat Google mogelijk de concurrentie heeft verstoord en de regels voor de mededinging zou hebben overtreden. Het bedrijf zou zichzelf daarmee hebben bevoordeeld – De Unesco wil Venetië op de lijst met bedreigd werelderfgoed plaatsen. Het Werelderfgoedcomité van de Unesco wijst er daarbij op dat de stroom grote cruiseschepen een bedreiging vormen voor de Italiaanse stad. Gevraagde wordt dat de Italiaanse overheid dringend actie zou nemen – De aandeelhouders van de Franse mediagroep Vivendi hebben de afsplitsing van Universal Music Group (UMG) goedgekeurd. Universal zou eind deze zomer op de beurs van Amsterdam kunnen worden genoteerd. De waarde van het muzieklabel wordt geraamd op 33 miljard euro.

Exxon Mobil wil het personeelsbestand op zijn Amerikaanse kantoren de volgende drie tot vijf jaar afslanken. Jaarlijks zou tussen 5 procent en 10 procent van de functies worden geschrapt. Momenteel heeft het bedrijf wereldwijd 72.000 werknemers. Daarvan werkt 40 procent in de Verenigde Staten – Argentinië heeft met de Club van Parijs een akkoord bereikt over de herschikking van een schuld ter waarde van 2,4 miljard dollar. Dat heeft Martin Guzman, de Argentijnse minister van economische zaken, gezegd. Op die manier kan Argentinië vermijden eind juli in gebreken te worden gesteld – Het Amerikaanse energiebedrijf Plug Power boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 72 miljoen dollar, tegenover 41 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 37,5 miljoen dollar naar 60,8 miljoen dollar op.

De Duitse brillenfabrikant Mister Spex wil met een notering op de beurs van Frankfurt een bedrag tussen 300 miljoen euro en 400 miljoen euro ophalen. Mister Spex zou begin volgende maand op Euronext Frankfurt worden genoteerd. De waarde van de onderneming wordt op ruim 1 miljard euro geraamd – Investeerder White Square Capital, gecontroleerd door belegger Florian Kronawitter, wordt opgedoekt. Klanten krijgen hun inleg teruggestort. White Square heeft door speculaties op een daling van het aandeel van het bedrijf GameStop zware verliezen geleden – Bij de Franse radiozender Europe 1 verzetten de journalisten zich tegen een samenwerking met het radicaal-rechtse platform CNews die door chief executive Arnaud Lagardère is aangekondigd. Europe 1 is in handen van de groep Vivendi, die ook een belang in CNews heeft.

De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt de vastgoedgroep Home Partners of America over. Met de transactie is een bedrag van 6 miljard dollar gemoeid. Home Partners of America heeft in de Verenigde Staten 17.000 huizen in portefeuille. De huurders krijgen de kans om uiteindelijk eigenaar te worden van hun woning – De Amerikaanse winkelketen GameStop, verkoper van videogames, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,13 miljard dollar opgehaald. Het bedrijf zegt de bijkomende middelen onder meer te zullen gebruiken om zijn groeiplannen te ondersteunen – Investeerder Crystal Peak heeft met notering aan de beurs een bedrag van 150 miljoen dollar opgehaald. Crystal Peak is een spac die wil investeren in een technologiebedrijf in Europa, het Midden-Oosten of Afrika. Crystal Peak werd opgericht door Michael Tobin, Rupert Robson en Seth Schelin.

Het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, onderdeel van de Amerikaanse groep Johnson & Johnson, zal over twee jaar in Gent starten met de productie van gepersonaliseerde behandelingen van bloedkanker. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van immuuntherapie. De site wordt ingeplant in het Technologiepark Zwijndrecht – Bij Recticel is de verkoop van de matrassendivisie Bedding, dat onder meer de merken Lattoflex en Swissflex in handen heeft, gestart. De operatie moet Recticel naar eigen zeggen toelaten om zich op zijn belangrijkste activiteiten, de bouwindustrie en de autosector, toe te spitsen – De mediagroepen DPG Media en Rossel hebben samen een bod uitgebracht op RTL België. De waarde van het bod wordt geraamd op een bedrag tussen 200 miljoen euro en 250 miljoen euro DPG Media zou ook bieden op RTL Nederland.