managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 juni 2021

Posted by managing21 on juni 25th, 2021

Vertegenwoordigers van de producenten van olie en gas hebben het voorbije jaar in de aanloop naar beslissingen over nieuwe concessies in het Britse deel van de Noordzee in totaal meer dan 400.000 pond betaald aan de Britse conservatieve partij. Dat blijkt uit een rapport van de milieugroep DeSmog. De betalingen waren onder meer afkomstig van personen die gelinkt waren aan de bedrijven EnQuest, Balmoral Group, Well-Safe Solutions, OES Asset Integrity Management en Centrax. De regering van het Verenigd Koninkrijk diende vorig jaar een evaluatie van 16 miljard pond te maken over licenties voor nieuwe boringen naar olie en gas in het Britse deel van de Noordzee. De onderzoekers wijzen daarbij ook op de negatieve impact van deze operaties op het klimaat, maar het Britse ministerie van energie zegt dat olie en gas ook in de toekomst nodig blijven.

De Duitse autogroep Volkswagen overweegt een nieuwe bod op de Franse autoverhuurder Europcar. Dat heeft Volkswagen bevestigd. Een eerder overnamebod van Volkswagen voor een bedrag 2,2 miljard euro werd door Europcar afgewezen. Europcar was eerder al in handen van Volkswagen, maar werd vijftien jaar geleden aan Eurazeo verkocht – De Verenigde Staten verbieden de import van producten van het Chinese bedrijf Hoshine Silicon Industry, leverancier voor onderdelen van zonnepanelen. Volgens de Amerikaanse regering maakt het bedrijf zich schuldig aan dwangarbeid – China wil over twaalf jaar voor de eerste keer een bemande missie naar de planeet Mars sturen. De jaren daarop zouden nog meer missies volgen. Dat heeft Wang Xiaojun, topman van de Chinese raketbouwer Calt, gezegd. Vooraf zouden een aantal robots naar Mars worden gestuurd.

De Franse winkelketen Carrefour overweegt de verkoop van zijn activiteiten in Polen en Taiwan. De verkoop zou 1,5 miljard euro kunnen opleveren. Ook de situatie in Italië en Argentinië wordt bekeken. De verkoop zou Carrefour moeten beschermen tegen een mogelijke overname door de Canadese groep Couche-Tard – De Amerikaanse kredietkaartgroep Visa neemt het Zweedse fintechbedrijf Tink over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro. Tink levert technologieën die het gebruik van applicaties door banken moet vergemakkelijken – Het technologiebedrijf Apple moet kunnen beslissen welke applicaties in zijn Apple Store aan het publiek kunnen worden aangeboden. Indien die controle wegvalt, dreigt de consument met mogelijke problemen op het gebied van privacy en hacking geconfronteerd te worden. Dat heeft Apple gezegd.

De medewerkers van Deliveroo in het Verenigd Koninkrijk zijn zelfstandige onderaannemers. Dat heeft het Britse hof van beroep geoordeeld. Daarmee wordt een klacht van de Independent Workers Union of Great Britain afgewezen. Die had een statuut als werknemer geëist – In Spanje is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen Ignacio Galan, chief executive van het energiebedrijf Iberdrola. Er zouden aanwijzingen zijn dat Galan zich aan industriële spionage schuldig heeft gemaakt en daarbij op een illegale manier van detective-diensten gebruik zou hebben gemaakt – Starlink, het satellietnetwerk van het ruimtevaartbedrijf Spacex, moet vanaf september wereldwijd internet aanbieden. Dat heeft Gwynne Shotwell, chief executive van Spacex, gemeld. Op dit ogenblik beschikt Starlink over 1.100 operationele satellieten. Nog 1.800 satellieten moeten worden geactiveerd.

Amazon wil voor zijn elektriciteitsvoorziening 1,5 gigawatt productiecapaciteit, geleverd door zonnecentrale en windmolenparken, aankopen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De bijkomende capaciteit wordt aangekocht in Noord-Amerika en Europa, verdeeld over veertien sites – In een gevangenis in Barcelona is de Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee dood in zijn cel aangetroffen. Gewag wordt gemaakt van zelfdoding. McAfee (75) werd in de Verenigde Staten wegens belastingontduiking gezocht. Hij werd in oktober in Spanje gearresteerd en zou worden uitgeleverd – De Japanse rederij Shoei Kisen Kaisha zal aan de Suez Canal Authority een schadevergoeding van 550 miljoen dollar betalen. De rederij betaalt dat bedrag voor schade die door zijn containerschip Ever Given is veroorzaakt. Het schip liep in het kanaal vast en blokkeerde lange tijd de scheepvaart.

Port of Antwerp gaat een sleepboot ombouwen om een aandrijving door methanol mogelijk te maken. Daarmee laat de Antwerpse haven een wereldprimeur optekenen. Het initiatief vormt een onderdeel van het Europese project Fastwater, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen – De fraudezaak tegen de textielgroep Beaulieu van de familie De Clerck behoort definitief tot het verleden. De familie betaalt een minnelijke schikking van 50 miljoen euro om een verdere vervolging te vermijden. Het dossier heeft dertig jaar aangesleept – De dading die Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, vier jaar geleden met het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft gesloten over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, is onwettig. Dat heeft Isabelle Larmuseau, advocate milieurecht, bevestigd.