managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 27 juni 2021

Posted by managing21 on juni 27th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk heeft het spoorbedrijf HS2 aan de regering hulp gevraagd om een reeks acties van tegenstanders op te kunnen vangen. Dat heeft Mark Thurston, topman van het spoorbedrijf, gezegd. HS2 moet een hogesnelheidslijn aanleggen tussen Londen en de steden Birmingham, Manchester en Leeds. Er rijzen echter zware protesten tegen de aanleg van de verbinding. Die protesten komen van milieugroepen en omwonenden van het traject. Oponthoud door acties van tegenstanders zouden tot nu al een kost van 75 miljoen pond hebben veroorzaakt. Thurston maakte daarbij gewag van geweld en agressie, die belangrijke schade veroorzaakte. HS2 moet de tweede hogesnelheidslijn van het Verenigd Koninkrijk worden. De HS1 verbindt Londen met de Kanaaltunnel. De aanleg van de verbinding zou in totaal 100 miljard pond kosten.

Het Japanse technologieconcern Panasonic heeft zijn volledige belang in de Amerikaanse autofabrikant Tesla verkocht. Met de transactie is een bedrag van ruim 3,6 miljard dollar gemoeid. Panasonic benadrukt wel dat beide partijen blijven samenwerken aan de ontwikkeling van batterijen voor de elektrische auto’s van Tesla – De Trump Organization zal in New York wellicht wegens fiscale onregelmatigheden worden vervolgd. Dat hebben vertegenwoordigers van het bedrijf gezegd. Voormalig Amerikaans president Donald Trump is volgens de vertegenwoordigers niet bij het dossier betrokken – De Nederlandse brouwer Heineken heeft zijn belang in zijn Indiase sectorgenoot United Breweries opgevoerd van 46,5 procent naar 61,5 procent. Door de transactie versterkt Heineken zijn positie op de Aziatische markt. Een volledige overname in de toekomst wordt verwacht. 

In de Verenigde Staten is Sanderson Farms, verwerker van kippenvlees, op zoek naar een overnemer. Er zou onder meer interesse zijn van investeerder Continental Grain, die met Wayne Farms al een sectorgenoot van Sanderson in portefeuille heeft. De waarde van Sanderson wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 3,5 miljard dollar – Het Amerikaanse databedrijf Splunk heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljard dollar opgehaald. Het geld werd verzameld bij investeerder Silver Lake en zal gebruikt worden in de verdere groei van onderneming – Het cloudbedrijf Amazon Web Services (AWS) neemt het platform Wickr over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wickr is gespecialiseerd in de beveiliging van communicaties en werkt onder meer voor verschillende diensten van de Amerikaanse overheid.

In Texas mag Facebook voor de rechtbank worden gedaagd door drie vrouwen die het slachtoffer van mensenhandel zijn geworden. Dat heeft het hooggerechtshof van Texas bepaald. De slachtoffers zeggen dat Facebook onvoldoende inspanningen heeft gedaan om minderjarigen tegen vrouwenhandel te beschermen – De Amerikaanse miljardair Philip Anschutz trekt zich terug uit het kapitaal van de Amerikaanse basketbalclub Los Angeles Lakers. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Ook de overnemer blijft onbekend. Anschutz had een belang van 27 procent in de LA Lakers – De Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada zeggen eventueel bereid te zijn om de sancties tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro te herbekijken, op voorwaarde dat het land vooruitgang in zijn democratiseringsproces boekt.

Het Canadese technologiebedrijf BlackBerry realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 174 miljoen Amerikaanse dollar. Dat was 15,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies werd van 206 miljoen dollar naar 62 miljoen dollar teruggebracht – Het Amerikaanse pakketbedrijf Fedex realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 22,6 miljard dollar, tegenover 17,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Fedex boekte daarbij een winst van 1,87 miljard dollar, tegenover een verlies van 334 miljoen dollar het vierde kwartaal vorig jaar – Luchtvaartgroep Air France-KLM heeft met de uitgifte van een obligatie een bedrag van 800 miljoen euro opgehaald. De opbrengsten van de uitgifte worden gebruikt voor de herfinanciering van schulden en het afbetalen van een deel van de ontvangen staatssteun.

Containerrederij CMA CGM is door de rechtbank van Antwerpen vrijgesproken van een grootschalige sigarettensmokkel. De Belgische douane had de rederij gedagvaard wegens haar vermeende betrokkenheid van een invoer van meer dan 152 miljoen sigaretten drie jaar geleden – Het farmabedrijf Mithra uit Luik heeft de wereldwijde rechten op het implantaat Zoreline verworven. Zoreline wordt ingezet bij de strijd tegen onder meer borstkanker en bepaalde gynaecologische aandoeningen. De markt voor Zoreline zou ongeveer 700 miljoen euro waard zijn – Het Antwerpse bedrijf Qpinch heeft met een kapitaalronde een bedrag van 4 miljoen euro opgehaald. Qpinch ontwikkelde een technologie die grote bedrijven moet helpen energie te besparen. Qpinch werkt onder meer al samen met grote bedrijven zoals Sabic, Borealis, Kuraray en Boortmalt.