managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 juni 2021

Posted by managing21 on juni 30th, 2021

De autogroep Stellantis zal in zijn fabriek van Ellesmere Port in Engeland mogelijk elektrische bestelwagens produceren. Daarmee zou de toekomst van de site, waar momenteel de Vauxhall Astra wordt gebouwd, worden gered. Er deden immers al enkele tijd geruchten de ronde over een mogelijke sluiting van de Engelse fabriek. Er werd daarbij geopperd dat de productie van de nieuwe Astra zou worden overgeheveld naar de fabriek van Opel, het zustermerk van Vauxhall, in Rüsselsheim in Duitsland. Ook het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou de vrees voor een sluiting van de fabriek van Ellesmere Port, een twintigtal kilometer ten zuiden van Liverpool, hebben aangewakkerd. Carlos Tavares, chief executive van Stellantis, had eerder dit jaar nog geweigerd om Ellesmere Port garanties voor de toekomst te geven. 

Goldman Sachs neemt de verzekeringsdivisie en de afdeling cyberbeveiliging van Lloyd’s Register over. De verkoop kadert in het streven van Lloyd’s Register om zich meer op zijn maritieme activiteiten toe te spitsen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar zijn gemoeid – In Duitsland wordt het bedrijf Hella, gespecialiseerd in autoverlichting, mogelijk door remmenfabrikant Knorr-Bremse overgenomen. De gesprekken zouden zich echter nog in een vroeg stadium bevinden. Ook De Franse groepen Plastic Omnium en Faurecia zouden interesse in Hella tonen – Het satellietbedrijf Starlink zal snel over de hele wereld breedbandverbindingen kunnen aanbieden. Alleen de poolgebieden hebben voorlopig geen dekking. Dat heeft Elon Musk, topman van Starlink, gezegd ter gelegenheid van het Mobile World Congress in Barcelona.

De Nederlandse HAL Holding neemt een belang van 64 procent in het Duitse bedrijf Pro Gamers Group, online verkoper van apparatuur en accessoires voor computergames. De waarde van de Duitse onderneming wordt geraamd op 820 miljoen euro. Pro Gamers Group heeft webshops in onder meer Duitsland, Finland, Groot-Brittannië en Australië – Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft een waarde van meer dan 1.000 miljard dollar laten optekenen. Facebook is daarmee het vijfde bedrijf dat die grens overschrijdt. Eerder was dat ook al het geval voor Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet – Het Duitse bedrijf Novem, fabrikant van onderdelen voor het interieur van luxewagens, wil met een introductie op de beurs van Frankfurt een bedrag van 50 miljoen euro ophalen. De totale waarde van de onderneming wordt geraamd op 1,5 miljard euro.

Wing, onderdeel van Alphabet en gespecialiseerd in leveringen met drones, brengt met OpenSky een gratis software op de markt die gebruikers de kans biedt om activiteiten te plannen in de buurt van gevoelige locaties, zoals luchthavens, activiteiten te plannen. De applicatie is beschikbaar in Google Play en de App Store van Apple – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft bij vliegtuigbouwer Boeing tweehonderd vliegtuigen besteld. Ook bij Airbus werd een order voor zeventig toestellen geplaatst. De bestelling is het grootste order uit de geschiedenis van United Airlines – De Europese Commissie zet zijn onderzoek verder naar eventuele staatshulp die de Zuid-Koreaanse groep Samsung in Hongarije voor de bouw van een fabriek voor autobatterijen heeft gekregen. Hongarije had Samsung daarbij 108 miljoen euro steun beloofd. 

De Nederlandse lakkenfabrikant AkzoNobel neemt het coatingbedrijf Grupo Orbis uit Colombia over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de overname kan AkzoNobel zijn marktpositie in Zuid-Amerika verder versterken. Grupo Orbis is actief in tien landen in Latijns-Amerika en de Antillen –  Autobouwer Renault is geïnteresseerd om een belang te nemen in het bedrijf Ionity, aanbieder van laadstations voor elektrische wagens. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ook Shell zou belangstelling tonen om in Ionity te stappen. Ionity is in handen van Volkswagen, Daimler, BMW en Ford – Over twee jaar verhuist Formule Eén de Grote Prijs van Rusland naar de Autodrom Igora Drive in de buurt van Sint-Petersburg. De voorbije zeven jaar had de race plaats in Sochi. Igora Drive werd ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke.

Het voedingsbedrijf Ardo, producent van diepvriesgroenten, heeft Jules Noten tot voorzitter benoemd. Noten, top begin vorig jaar chief executive van Vandemoortele, wordt bij Ardo de opvolger van Philippe Haspeslagh (71), die de leeftijdsgrens heeft bereikt – De groepen Delhaize en Foodmaker willen in België en Luxemburg een keten van restaurants met gezonde voeding lanceren. Gericht wordt op de opening van vijf nieuwe vestigingen per jaar. Er wordt daarbij ook gemikt op bedrijfsrestaurants – Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver investeert 100 miljoen euro in de bouw van een fabriek waar de kunststof polystyreen tot petrochemische basisgrondstoffen zal worden gerecycleerd. Daarmee boekt Indaver een wereldwijde primeur. Indaver gaat voor de recyclage in Antwerpen een nieuwe fabriek bouwen. Daar zou jaarlijks 65.000 ton polystyreen worden gerecycleerd.