managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 oktober 2021

Posted by managing21 on oktober 26th, 2021

In Hongarije moeten Roma bij lokale instanties met een inferieure behandeling afrekenen. Dat blijkt uit een studie van de Central European University en de Elte University, die bij meer dan twaalfhonderd Hongaarse lokale autoriteiten over diverse onderwerpen opvroegen. De aanvragen tot informatie werden met emails verstuurd vanop fictieve adressen. Wanneer daarbij gebruik werd gemaakt van een naam die aan de Roma kon worden gelinkt, bleken de autoriteiten volgens de onderzoekers minder snel geneigd te antwoorden. Gemiddeld kreeg 60 procent van de correspondenten een antwoord, maar bij vragen die vanuit de Roma-gemeenschap leken te komen, daalde die respons tot 45 procent. Wanneer de autoriteiten op hun plichten werden gewezen, kon wel een verbetering worden gemeld. Dat effect bleek echter slechts tijdelijk van aard te zijn.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 29 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 17 procent op tot 9,2 miljard dollar. Facebook heeft nu 2,81 miljard dagelijkse gebruikers. Die groep is sinds eind juni met 50 miljoen mensen aangegroeid – Het Amerikaanse bedrijf Paypal koestert momenteel geen plannen om het sociale netwerk Pinterest over te nemen. Dat heeft Paypal gezegd in een reactie op geruchten over een mogelijke interesse van het bedrijf in Pinterest – De Zweedse autobouwer Volvo Cars wil met zijn introductie op de beurs van Stockholm een bedrag van 20 miljard Zweedse kronen (2 miljard euro) ophalen. Daarmee wordt de waarde van de constructeur geraamd op ongeveer 15,5 miljard euro geraamd.

De Italiaanse bank Unicredit komt terug op zijn plannen om sectorgenoot Monte dei Paschi di Siena over te nemen. Er zou onenigheid blijven over de waarde van Monte dei Paschi, de oudste bank van de wereld. Monte dei Paschi staat onder druk van een groot aantal slechte leningen – Het Zuid-Koreaanse internetbedrijf SK Broadband eist van Netflix een betaling van 20 miljoen euro voor het extra verkeer dat wordt veroorzaakt door de dataconsumptie van series zoals Suid Game. Het bedrag komt overeen met 6 procent van de totale omzet van SK Broadband. Netflix heeft de eis afgewezen – De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,2 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij echter met 76 procent tot meer dan 5,4 miljard dollar.

Het bedrijf Atrato Onsite Energy, aanbieder van hernieuwbare energie, wil eind november een notering op de London Stock Exchange (LSE). Atrato wordt daarmee wellicht op de Britse beurs het eerste bedrijf dat geleid wordt door een raad van bestuur die uitsluitend uit vrouwen is samengesteld – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij terug van 472 miljoen dollar naar 469 miljoen dollar – Saoedi-Arabië wil over veertig jaar klimaatneutraal zijn. Dat heeft de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman gezegd. Saoedi-Arabië is de grootste petroleumexporteur van de wereld en kent in de groep van de twintig grootste economieën (G20) per hoofd van de bevolking ook de hoogste uitstoot van koolstofdioxide.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft de plannen voor de bouw van het commercieel ruimtestation Orbital Reef aangekondigd. Daarbij zal Blue Origin samenwerken met sectorgenoot Sierra Space. Het station zou in de tweede helft van dit decennium in gebruik worden genomen – De Amerikaanse autoverhuurder Hertz heeft bij constructeur Tesla honderdduizend wagens besteld. Het order heeft een waarde van ongeveer 4,2 miljard dollar. De wagens zullen over een periode van veertien maanden worden geleverd en zullen in de Verenigde Staten en Europa worden ingezet – De Chinese vastgoedgroep Evergrande heeft het werk aan een tiental projecten in zes steden hervat. Dat is het gevolg van een nieuwe kredietaflossing. Evergrande wordt door een zware schuldenlast met een faillissement bedreigd. In China lopen momenteel 1.300 bouwprojecten.

Tijdens tests met een nieuwe versie van het vliegtuig Sonaca 200 is een prototype in Walcourt, een gemeente in de provincie Namen, neergestort. De testpiloot kon zich redden met zijn schietstoel. Hij is ongedeerd. Onderzoek moet volgens Sonaca Aircraft de oorzaak van de crash verduidelijken – Het Waalse transportbedrijf Jost Group heeft met het federaal parket een schikking van 30 miljoen euro getroffen. Het bedrijf werd beticht van sociale dumping en mensenhandel. Jost zou Roemeense en Slowaakse chauffeurs in België hebben ingezet tegen arbeidsvoorwaarden uit hun thuisland – Het bedrijf Dog Chef uit Huldenberg, producent van verse hondenvoeding, heeft met een kapitaaloperatie bij drie Franse investeerders een bedrag van 12,5 miljoen euro opgehaald. Oprichters Alexandre Cardon en Alexis d’Oultremont behouden wel een meerderheidsbelang in het bedrijf.