managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Slowakije wil biljet van één euro

Posted by managing21 on mei 7th, 2007

Slowakije heeft er bij de Europese Centrale Bank (ECB) op aangedrongen om ook biljetten van één en twee euro te drukken. Daarmee wil het land vermijden dat de invoering van de Europese munt in 2009 op de Slowaakse markt tot hogere prijzen zou leiden. Daarover werd zelfs een petitie gehouden bij de bevolking. De Europese Centrale Bank stelt echter dat het invoeren van nieuwe eurobiljetten te duur zou zijn.

De Slowaakse regering zegt begrip hebben voor de actie van zijn bevolking, maar voegt her aan toe het verzoek niet officieel te steunen. Volgens de Slowaakse premier Robert Fico vinden veel van zijn landgenoten dat een bankbiljet een veel grotere waarde vertegenwoordigt dan een munt. De Slowaken zullen bij de omschakeling voor twee biljetten van twintig koruna één munt van één euro in de plaats krijgen.

Volgens Fico zou de Slowaakse bevolking daardoor het gevoel kunnen krijgen geld verloren te hebben. Met de invoering van de nieuwe bankbiljetten zouden dergelijke gevoelens volgens de Slowaakse regering kunnen worden weggenomen. Volgens de ECB zou een dergelijke operatie echter teveel kosten met zich meebrengen. Het gaat daarbij niet alleen om de drukkosten, maar ook zouden veel geldautomaten moeten worden aangepast.