managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Cruisetoerisme snelst groeiend segment wereldwijde reisindustrie

Posted by managing21 on september 9th, 2023

Het cruisetoerisme is uitgegroeid tot het snelst groeiende segment in de wereldwijde reisindustrie. Dat blijkt uit een studie van Future Market Insights. Opgemerkt wordt daarbij dat er momenteel een grote verscheidenheid aan cruises aangeboden. De studie toont dat het cruisetoerisme vorig jaar een marktwaarde van 5,3 miljard dollar had. Verwacht wordt dat dit bedrag over tien jaar tot 17,8 miljard dollar zal zijn opgelopen. Dat vertegenwoordigt een gemiddelde jaarlijkse groei van 12,1 procent. 

Het rapport betoogt dat het cruisetoerisme vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, wereldwijd 29,7 miljoen passagiers ontving. Dat leverde een tewerkstelling voor bijna 1,8 miljoen mensen op. De sector droeg bovendien ongeveer 150 miljard dollar bij aan de wereldeconomie. De exponentiële groei die voor de volgende jaren wordt vooropgesteld, wordt toegeschreven aan onder meer het stijgende besteedbare inkomen van de wereldwijde bevolking, samen met de nieuwste ontwikkelingen in de faciliteiten en aanbiedingen aan boord van de schepen.

MSC Cruises

“Verschillende cruisemaatschappijen bieden tegenwoordig immers diensten aan zoals spa-behandelingen op de kamer, skydive-simulatoren en avontuurlijke activiteiten”, werpen de onderzoekers op. “Er wordt gezegd dat deze activiteiten toeristen aantrekken en het aantal bezoekers in de toekomst zullen doen toenemen. Bovendien trekt de sector ook een toenemend aantal nieuwe bedrijven aan, terwijl de wereldwijde vloot eveneens verder wordt uitgebreid.”

Het cruisetoerisme had vorig jaar een marktwaarde van 5,3 miljard dollar. – Foto: Limbovision/Pixabay

In december vorig jaar telde de sector 239 actieve schepen. Die vloot was vijftien keer groter dan dezelfde maand het jaar voordien. De tien grootste rederijen vertegenwoordigden daarbij 105 schepen. MSC Cruises voerde met dertien actieve schepen, die samen 50.326 bedden aanboden, de ranglijst aan. Carnival Cruise Line stond met zeventien schepen (54.364 bedden) op een tweede plaats, gevolgd door Royal Caribbean International met 20 schepen (71.800 bedden). De onderzoekers voeren daarbij aan dat de immense groei in de sector de volgende jaren op de markt nieuwe kansen zal bieden.

Opgemerkt wordt nog dat er een toenemende vraag naar cruisereizen kan worden vastgesteld onder individuen van alle leeftijdsgroepen, omdat er meerdere leuke activiteiten zijn voor elke leeftijdsgroep. “Er worden nieuwe innovatieve schepen gelanceerd met de nieuwste technologieën, in combinatie met een uitgebreid aanbod aan entertainment aan boord”, luidt het. “Die initiatieven zijn bedoeld om een groter publiek aan te trekken. Deze factoren zullen dan ook een positieve invloed hebben op de groei van de cruisetoerisme.”

Riviercruises

Verder wordt gewezen op een plotselinge toename in de populariteit van het cruisetoerisme in opkomende economieën. “Dit zal naar verwachting robuuste kansen genereren voor alle aanbieders van cruiseservices”, stippen de onderzoekers aan. “Diverse cruisemaatschappijen zijn van plan om hun activiteiten in deze regio’s uit te breiden. Daarmee willen ze de onaangeboorde markten van ontwikkelende economieën veroveren. Deze bedrijven lanceren exclusieve aanbiedingen en aantrekkelijke kortingen om de verkoop van hun activiteiten te stimuleren.” Aangevoerd wordt nog dat de cruisesector zelfs tijdens de voorbije economische recessies een gestage groei liet optekenen. Daarbij wordt ook gewag gemaakt van een toenemende interesse in nieuwe bestemmingen.

Wel wordt opgemerkt dat het cruisetoerisme door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Daarbij wordt onder meer gewezen op de financiële crisis, die de onzekerheid bij de consument doet toenemen. Daarnaast is er ook de dreiging van natuurrampen en de aanwezigheid van piraten in de Golf van Aden en verschillende andere regio’s. Problematisch is volgens de onderzoekers ook de situatie van de bemanningsleden van de cruiseschepen, die vaak met een inferieure sociale zekerheid en lage salarissen moeten afrekenen.

In het rapport wordt tevens op de toenemende populariteit van de riviercruises gewezen. “Vorig jaar had deze activiteit een marktaandeel van meer dan 35 procent”, stippen de onderzoekers aan. “Verwacht wordt dat deze niche, waarbij de passagiers ook kunnen genieten van de landschappen langsheen de oevers, dit jaar nog meer bijval zal genieten.”

Meer over dit onderwerp: