managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 31st, 2007

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een order ontvangen van Qatar Airways voor 80 A350 XWB-langeafstandsvliegtuigen ter waarde van 16 miljard dollar. Het is de grootste order voor de nieuwe A350 XWB tot dusver. De toestellen zullen vanaf 2013 worden geleverd. De XWB is een herziene versie van de oude A350. Het nieuwe toestel is voor een groot deel gemaakt van lichte composietmaterialen en heeft een extra brede romp in vergelijking met de gewone A350. Door vertragingen met het ontwerp komt de XWB pas in 2013 op de markt. Het vliegtuig moet de concurrentie aangaan met de nieuwe 787 Dreamliner van Boeing. Dit brandstofzuinige langeafstandsvliegtuig wordt volgend jaar op de markt gebracht. Airbus maakte verder bekend dat het ook een opdracht heeft gekregen van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca voor 38 Airbus-vliegtuigen met een koopoptie op nog eens 32 toestellen.

Encyclopaedia Brittanica klaagt het informaticabedrijf TomTom en twee andere ondernemingen aan in de Verenigde Staten voor het schenden van een patent voor digitale kaartsystemen. Dat bleek uit documenten van een Amerikaanse rechtbank in Wisconsin. Encyclopaedia Brittanica, die de rechtzaak twee weken geleden aanspande, wil de bedrijven laten stoppen met het inbreuk plegen op het patent. Volgens het patent heeft de maker van de gelijknamige encyclopedie het alleenrecht op het visualiseren van digitale kaarten in de Verenigde Staten. Daarnaast eist het bedrijf een schadevergoeding. Hoe hoog deze is, is niet bekend. Naast TomTom klaagt de onderneming twee Amerikaanse branchgenoten van TomTom aan. Eerder al werd TomTom aangeklaagd door Garmin, maar deze eis werd vorige maand verworpen.

Shell keert Bolivia de rug toe. Het Nederlands-Britse bedrijf maakte bekend dat het zijn kwartbelang in gasnetbeheerder Transredes – een bron van hoofdpijn sinds de Boliviaanse energienationalisatie vorig jaar – verkoopt aan de Britse partner Ashmore. Een Shell-woordvoerder wil de prijs niet noemen, maar spreekt van een commercieel goede deal.
Volgens Shell past het afstoten van de kleinschalige transporteur in de strategie voorrang te geven aan meer winstgevende upstreamactiviteiten, ofwel winning van gas. Het bedrijf is wel zeer geïnteresseerd in het zoeken en boren in de op één na grootste en goeddeels onontgonnen gasbel van Latijns-Amerika. Shell verkoopt aan Ashmore ook zijn belangen in een gaspijpleiding van Bolivia naar Brazilië en in een elektriciteitscentrale in het Braziliaanse Cuiabá. Shell was sinds de nationalisatie in stroeve onderhandeling met de Boliviaanse regering over verkoop van het belang aan het staatsbedrijf YPFB.

De Amerikaanse gsm-fabrikant Motorola schrapt dit jaar vierduizend banen extra om de kosten te drukken en weer winstgevend te worden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het concern schrapt al 3.500 arbeidsplaatsen zoals in januari werd aangekondigd. Deze herstructurering wordt voor 30 juni afgerond. Motorola stuurt met de extra ontslagen meer dan 11 procent van zijn personeel de laan uit. Met de ingrepen wil Motorola honderden miljoenen dollars per jaar besparen. De op een na grootste gsm-fabrikant ter wereld verliest marktaandeel als gevolg van de felle concurrentiestrijd met rivalen als Nokia. Volgens analisten komt is dat te wijten aan het zwakke aanbod van Motorola-modellen van Motorola. Het bedrijf zag in het vierde kwartaal van het vorig boekjaar zijn winst met bijna de helft dalen.

De Nederlandse lak- en verfproducent SigmaKalon wordt waarschijnlijk verkocht door eigenaar Bain Capital. De Amerikaanse investeringsmaatschappij heeft twee zakenbanken ingehuurd om een veiling te organiseren. Dat meldde het persbureau Reuters woensdag op basis van anonieme bronnen. Bain nam SigmaKalon vier jaar geleden over van het Franse olieconcern Total voor ongeveer 1 miljard euro. Het bedrijf uit Amsterdam, met een omzet van 1,8 miljard euro, is na Akzo Nobel de grootste lak- en verfleverancier van Europa. Volgens een woordvoerder van SigmaKalon overweegt Bain een volledige of gedeeltelijke verkoop van het bedrijf. SigmaKalon telt meer dan tienduizend werknemers. Als potentiële kopers worden het Duitse BASF, het Britse ICI en Akzo Nobel genoemd.

Het aantal effectenrekeningen in China is gestegen tot honderd miljoen. De gegevens bevestigen dat het aantal Chinese beleggers pijlsnel toeneemt. Honderd miljoen stemt overeen met 17 procent van de stedelijke bevolking. Begin dit jaar waren er 80 miljoen effectenrekeningen voor de handel in aandelen en beleggingsfondsen op de beurzen van Shenzhen en Sjanghai. Maar het aantal effectenrekeningen is sindsdien al gestegen tot 100,3 miljoen. De forse stijging van de Chinese aandelen lokt steeds meer particulieren naar de beurs. De index van de beurs van Sjanghai verdrievoudigde in de voorbije dertien maanden. In België waren er eind 2005 zowat 6,5 miljoen effectenrekeningen.

De Britse regering schroeft haar belang in British Energy (BE) terug van 64 procent naar 39 procent. Dat heeft Alistair Darling, de Britse minister van handel en industrie, aangekondigd. British Energie is de grootste elektriciteitsproducent van Groot-Brittannië en voorziet in één zesde van de Britse energiebehoeften. De Britse regering verkoopt 400 miljoen aandelen, goed voor een opbrengst van 2,19 miljard pond (3,22 miljard euro). Als de operatie een succes is, verkoopt de regering 50 miljoen aandelen extra. De opbrengsten dienen voor de financiering van de ontmanteling van enkele verouderde kerncentrales. De komende 10 jaar moet een derde van de 23 nucleaire centrales dicht. De Britse regering overweegt die te vervangen door nieuwe centrales.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom verkoopt zijn platenmaatschappij Famous Music aan een joint venture van popster Michael Jackson en de muziekdivisie van het Japanse elektronicaconcern Sony. Hoewel de twee concerns geen details over de deal bekend maakten, rekenen analisten erop dat Viacom ongeveer 370 miljoen dollar (275 miljoen euro) ontvangt voor zijn platenmaatschappij. Die bezit onder meer de rechten op het vroege werk van de omstreden rapper Eminem en op films als ‘The Godfather’. Viacom had de 125.000 nummers tellende catalogus van Famous Records begin dit jaar in de etalage gezet uit ontevredenheid met de lage winstmarges.

Wilhelm Schelsky, de leider van de Duitse kleine onafhankelijke vakbond AUB, heeft in een interview met het Duitse weekblad Stern toegegeven dat hij werd omgekocht door de Siemens-directie. Hij verklaarde tegenover het magazine dat hij 45 miljoen euro gekregen heeft om druk uit te oefenen in de ondernemingsraad van Siemens in het voordeel van de directie. Dat gebeurde om tegengewicht te bieden aan de machtige metaalvakbond IG Metall. Schelsky werd midden februari een tijdlang in hechtenis genomen in verband met de omkopingszaak. Door de affaire, die gaat over 400 miljoen euro, zat ook het Siemens-directielid Johannes Feldmayer enkele tijd in de gevangenis.

De Russische oliegigant Rosneft ontkent banden te hebben met het bedrijf Prana, dat zopas het hoofdkantoor van het failliete Russische oliebedrijf Joekos heeft gekocht. Bij de veiling waarop de activa van Joekos verkocht werden, kocht Prana onder meer een vijftiental participaties in verschillende bedrijven en de hoofdzetel van Joekos in het centrum van Moskou. Ook Rosneft was geïnteresseerd in het betrokken lot. Omdat de eigenaars van Prana echter onbekend zijn, werd door velen vermoed dat Rosneft en Gazprom achter de aankoop zaten. Beide Russische oliegiganten hebben hun betrokkenheid intussen ontkend. De Russische antimonopoliedienst heeft inmiddels zijn toestemming verleend aan de transactie van Prana.

Meer Nieuws