Automomobielsector is de meest ontwrichte industrie ter wereld
Posted by managing21 on februari 2nd, 2025
De automobielsector is de meest ontwrichte de grote industrie van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van consulent AlixPartners over de krachten die de wereldeconomie vormgeven, gebaseerd op een enquête bij 3.200 leidinggevenden. De automobielindustrie sprong in de rangschikking over sectoren zoals gezondheidszorg, technologie en financiële dienstverlening. Opgemerkt wordt dat de automobielsector met een aantal belangrijke uitdagingen wordt geconfronteerd, zoals de ongelijke groei van de elektrische aandrijflijnen, geautomatiseerde rijtechnologieën en geherconfigureerde leveringsnetwerken.
De automobielindustrie haalde in de Disruption Index van AlixPartners een score van 76,7 procent. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover vorig jaar. Met deze uitslag werd in de sector twee opeenvolgende jaren van verbetering tenietgedaan. De meest uitgesproken toename van ontwrichting werd opgetekend bij leidinggevenden uit de aftermarket, de gedeelde mobiliteit en vlootactiviteiten. Maar ook bij de leveranciers, de dealers en de traditionele autofabrikanten werd er vaker van een ontwrichting gewag gemaakt.

De automobielindustrie wordt met een opmerkelijk aantal uitdagingen geconfronteerd. – Foto: BMW Group
De autofabrikanten en leveranciers maakten vooral gewag van krachten die in de toeleveringsketens aan het werk zijn, ook al weegt de impact van de beperkingen rond de uitbraak van de covid-pandemie steeds minder zwaar. De kosten van materialen en componenten vormden de grootste uitdaging voor een derde van de leidinggevenden uit deze sector. Drie problemen bleken zwaarder te wegen dan heffingen en protectionisme of de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van leveranciers.
“Een gebrek aan realtime inzicht in de toeleveringsketens blijft een groot probleem en maakt het voor leidinggevenden moeilijk om aan actie prioriteit te geven”, benadrukt Dan Hearsch, analist bij AlixPartners. “Daarom moeten bedrijven momenteel meer dan ooit een diepgaand en grondig begrip nodig hebben om hun werkelijke situatie en opties voor de toekomst correct te kunnen inschatten.”
Andere aandachtspunten zijn de inflatie en de hoge rentetarieven, die de prijzen en vraag hebben beïnvloed. Een groot percentage van de ondervraagden gaf aan nog steeds van plan te zijn om in China te investeren, maar bijna 70 procent merkte op meer in andere regio’s te zullen opschalen. Eveneens 70 procent verwachtte dit jaar transformationele kansen op het gebied van fusies en overnames te benutten in een poging om de disruptieve krachten te kunnen opvangen. Dat percentage wordt overtroffen door bestuurders uit de technologiesector.
Met de uitkomst van besluiten rond invoerheffingen en mogelijke vergeldingsmaatregelen die nog moeten worden uitgevoerd, waren ook geopolitieke spanningen, samen met veranderende marktstructuren, in de resultaten van het rapport duidelijk merkbaar. Dat kwam vooral naar voor wanneer problemen rond China ter sprake kwamen.
Meer dan twee derde van de autobestuurders wereldwijd gaf aan van plan te zijn om zijn groeistrategieën aan te passen als reactie op de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Toch maakten weinig bestuurders zich zorgen over de complexiteit en de kosten van acties om meer investeringen uit China weg te leiden of het verlies van de toegang tot de Chinese binnenlandse markt.
Talent
Hoewel de potentiële impact van invoerheffingen en andere protectionistische maatregelen aanwezig is na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, wordt ook vaak gewezen naar een tekort aan beschikbaar talent. Meer dan de helft van de respondenten uit de autosector gaf aan zich zorgen te maken over de bestaande strategie van hun bedrijf om toptalent aan te trekken. Daarmee blijkt dit knelpunt in de autosector veel erger dan in andere industrieën.
“De openhartige erkenning van bekommernissen over het personeel zegt nog veel meer wanneer men beseft dat de leidinggevenden uit de sector in het algemeen hun vaardigheden op het gebied van talentmanagement en de bedrijfscultuur op een positieve manier beoordelen”, benadrukken de onderzoekers. “Het is duidelijk dat de autosector met een vaardigheidskloof geconfronteerd wordt, vooral nu de automobielindustrie en de technologiewereld samenkomen. Het is een kloof die de autosector over het algemeen niet intern opvult.”
Opvallend is dat de adoptie van meer kunstmatige intelligentie (AI) en digitale projecten door een meerderheid van de leidinggevenden in de automobielsector vooral werd gezien als een kans om inkomsten te genereren, in plaats van een methode om alleen maar kosten te besparen. Hoewel autonome wagens en bestuurdersassistentie als de toonaangevende disruptieve krachten werden bestempeld, werden die technologieën ook beschouwd als de mogelijkheden die de meeste kans hebben om de automobielsector vooruit te helpen.
Toch gaf een groot aantal respondenten aan dat de toepassing van artificiële intelligentie ook bekommernissen oproepen over de naleving van de regelgeving. Bovendien betoogden de betrokken zich erover zorgen te maken dat een overdreven afhankelijkheid van artificiële intelligentie het kritisch denken en probleemoplossend vermogen van werknemers zou kunnen verminderen.
Meer over dit onderwerp:
- Truckbouwer Scania biedt batterijproducent Northvolt operationele hulp
- Jaaromzet Hyundai vorig jaar met 11,9 procent gestegen
- Bosch zag operationele winst vorig jaar met een derde dalen
- Verenigde Staten nu belangrijkste markt voor Jaguar Land Rover
- Tesla wil meer dan 120.000 Cybertrucks per jaar bouwen