Wereldwijde wijnverkoop op laagste niveau in meer dan zes decennia
Posted by managing21 on april 22nd, 2025
Er werd het voorbije jaar wereldwijd 214,2 miljoen hectoliter wijn verkocht. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de International Organisation of Vine and Wine (OIV). De verkoop is volgens het rapport tot het laagste niveau sinds 1961 teruggevallen. Toen werd een verkoop van 213,6 miljoen hectoliter geregistreerd. Er wordt aan toegevoegd dat in bijna elke markt de consumptie en productie dalen. Daarbij wordt opgemerkt dat de industrie vreest voor een generatiewisseling in de drinkgewoonten.
In het rapport wordt opgemerkt dat niet alleen de consumptie van wijn is gedaald, want ook bij de productie werd vorig jaar een daling met 4,8 procent tot 225,8 miljoen hectoliter gemeld. Daarmee bevindt ook de productie zich op het laagste niveau in meer dan zestig jaar. “De wijnindustrie is door een ware storm is getroffen”, werpt Giorgio Delgrosso, hoofd statistiek van de International Organisation of Vine and Wine, op. “Gezondheidsproblemen doen de consumptie in veel landen dalen, terwijl bovendien economische factoren de problemen verergeren.”
“Naast de economische en geopolitieke verstoringen op de korte termijn is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de structurele, langetermijnfactoren die bijdragen aan de waargenomen daling van de wijnconsumptie”, wordt in het rapport aangevoerd. De sectororganisatie benadrukte dat de wijnproductie het voorbije jaar opnieuw werd getroffen door extreme milieuomstandigheden, zoals bovengemiddelde regenval in sommige regio’s en zware droogtes in andere gebieden.
Prosecco
Italië was het voorbije jaar met een volume van 44 miljoen hectoliter de grootste wijnproducent van de wereld. De productie liep met 15 procent op tegenover het jaar voordien, maar dat niveau blijft nog altijd 6 procent onder het vijfjaarlijkse gemiddelde. In Noord-Italië werden de wijngaarden getroffen door hagelbuien, waardoor de totale opbrengst beperkt bleef. Italië is wereldwijd ook de grootste exporteur van wijnen. Die handel profiteerde van de populariteit van mousserende wijnen zoals prosecco.
Frankrijk volgde met een productie van 36,1 miljoen hectoliter op een tweede plaats. Dat volume betekende echter een scherpe daling van 23,5 procent ten opzichte van 2023 en bijna 18 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Daarmee is de Franse wijnproductie tot het laagste niveau sinds 1957 teruggevallen. Gewag wordt gemaakt van aanhoudende regenval, schimmelziekten zoals valse meeldauw, slechte bloeiomstandigheden, droogte en hagel.
Spanje produceerde vorig jaar 31 miljoen hectoliter wijn. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover het jaar voordien, maar de cijfers liggen nog altijd aanzienlijk onder het vijfjarig gemiddelde. In Spanje was er sprake van aanhoudende waterschaarste, ondanks betere oogsten in Castilla-La Mancha en Extremadura.
Ook in de andere lidstaten van de Europese Unie kende de wijnproductie een terugval. Zowel in Duitsland (7,8 miljoen hectoliter), Portugal (miljoen hectoliter), Roemenië (miljoen hectoliter) als Oostenrijk (2,2 miljoen hectoliter) werden lagere volumes gemeld als gevolg van diverse klimatologische uitdagingen, waaronder vorst en hevige regenval. Hongarije (2,7 miljoen hectoliter) en Griekenland (1,4 miljoen hectoliter) vormden op deze dalende trend een uitzondering. Daar werd een bescheiden stijging ten opzichte van de cijfers uit 2023 geregistreerd.
In Rusland konden de wijnboeren wel een sterke prestatie melden. De productie steeg met 20 procent tot 5,4 miljoen hectoliter. Daarmee heeft de Russische wijnproductie het hoogste niveau sinds 2015 laten optekenen. Ook in Georgië kon een groei met meer dan 26 procent – dankzij gunstige weersomstandigheden in belangrijke wijnregio’s – tot 2,4 miljoen hectoliter worden gemeld. De productie in Moldavië kromp echter met bijna 40 procent tot 1,1 miljoen hectoliter.
In China viel de wijnproductie met 17 procent terug tot 2,6 miljoen hectoliter. Daarbij wordt gewag gemaakt van binnenlandse uitdagingen die de productie bleven beïnvloeden. In de Verenigde Staten was er sprake van een daling met meer dan 17 procent tot 21,1 miljoen hectoliter. De druivenoogst in Californië werd getroffen door extreme hitte en voorraaddruk, wat in de kleinste oogst sinds 2004 resulteerde.
Zuidelijk halfrond
Op het zuidelijk halfrond bereikte de totale wijnproductie het voorbije jaar slechts 45,8 miljoen hectoliter. Dat betekende een daling van bijna 4 procent ten opzichte van het jaar voordien. De productie lag daarbij nagenoeg 14 procent onder het vijfjarig gemiddelde en is nu ingekrompen tot één van de laagste volumes in twintig jaar.
Argentinië was in het zuidelijk halfrond de grootste wijnproducent. Er was sprake van een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien, toen het land met een moeilijke oogst werd geconfronteerd. Het productievolume bleef echter nog steeds iets onder het vijfjarig gemiddelde. In Chili was er – onder invloed van vertraagde oogsten door een koele lente en aanhoudende droogte – sprake van een inkrimping met ruim 15 procent tot 9,3 miljoen hectoliter. In Brazilië moest er – als gevolg van overmatige regenval tijdens de lente en ziektes – zelfs gewag worden gemaakt van een terugval met ruim 40 procent tot 2,1 miljoen hectoliter.
In Zuid-Afrika daalde de wijnproductie met meer dan 5 procent tot minder dan 9 miljoen hectoliter. Daarmee is de Zuid-Afrikaanse wijnproductie tot het laagste niveau sinds 2005 teruggevallen. Die inkrimping werd in de hand gewerkt door vorst, overstromingen, harde wind en schimmelziekten tijdens cruciale groeiperioden.
Australië liet een licht herstel tot 10,2 miljoen hectoliter noteren. Het jaar voordien werd echter door een historisch laag volume gekenmerkt en de productie bleef ook vorig jaar ver onder de gemiddelde resultaten. De Australische wijnbouw werd geconfronteerd met aanhoudende ongunstige weersomstandigheden en voorraadproblemen. In Nieuw-Zeeland was er daarentegen een scherpe inkrimping van meer dan 21 procent tot ongeveer 2,8 miljoen hectoliter, waarbij de vorst tijdens de bloei de opbrengsten in Marlborough – de belangrijkste wijnregio van het land – aanzienlijk verminderde.
Het rapport stelt verder dat de consument voor een fles wijn inmiddels ongeveer 30 procent meer betaalt dan bij het begin van dit decennium. Tijdens die periode is de totale consumptie met 12 procent ingekrompen. In de Verenigde Staten, de grootste wijnmarkt van de wereld, daalde de wijnconsumptie het voorbije jaar met 5,8 procent tot 33,3 miljoen hectoliter.” Delgrosso waarschuwde verder dat de nieuwe invoerrechten van de Amerikaanse president Donald Trump een nieuwe bom voor de wijnindustrie zou kunnen worden.
Het is volgens de sectororganisatie niet zeker dat de consumptie van wijn opnieuw zal toenemen. Een aantal betrokken partijen, zoals de Franse wijnketen Nicolas, voeren aan dat de daling van de consumptie gelinkt kan worden aan een generatiewisseling. “Mensen drinken niet meer op een feestelijke manier en jongeren consumeren minder dan hun ouders”, benadrukten woordvoerders van Nicolas. “Maar tegenover een dalende consumptie staat ook een streven naar een hogere kwaliteit. Daarom zijn vele consumenten ook bereid om duurdere wijnen te kopen.”
Meer over dit onderwerp:
- Liter wijn kostte vorig jaar wereldwijd gemiddeld 4,08 dollar
- Russische wijnexport naar China vorig jaar verdrievoudigd
- Organische wijnproductie lichtpunt in een dalende markt
- Bordeaux produceerde vorig jaar 14 procent minder wijn
- Europese Unie wil wijngaarden tot toeristische troef promoten
- Filipijnse rijstwijn mogelijk basis voor superfood met antioxidanten
- Rookdetectoren kunnen wijngaarden tegen grote verliezen beschermen
- Honden en chemie wapens in de strijd tegen meeldauw
- Chemie en blockchain kunnen tegen wijnfraude worden ingezet
- The Wine Group neemt deel merkenportefeuille Constellation Brands over