managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Eerste Russische kernreactor voor China

Posted by managing21 on juni 19th, 2007

In Tianwan is de eerste Russische kernreactor van China opgestart. De kernfabriek zou tegen het einde van dit jaar energie moeten beginnen te leveren. Met het project is een bedrag van 3,3 miljard dollar gemoeid. Op dit ogenblik wordt er tussen de twee landen nog onderhandeld over een volgende fase van het project, dat onder meer twee reactoren van duizend megawatt zou omvatten. China wil tegen het eind van volgend decennium over veertig gigawatt aan kernenergie beschikken.

Rusland en China sloten in 1997 een overeenkomst om in de Chinese provincie Jiangsu een kerncentrale te bouwen. Met de opstart zijn er in China nu tien commerciële kernreactoren actief. In Tianwan ondergaat bovendien nog een tweede reactor de laatste tests vooraleer ook hij zal opgestart worden. Ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada waren kandidaat om actief te worden op de Chinese nucleaire energiemarkt.

China en Rusland onderhandelen nog over twee extra kernreactoren in Tianwan. Het land wil tegen het einde van het volgende decennium een totale nucleaire capaciteit van veertig gigawatt beschikken. Dat betekent dat het land nog dertig reactoren van duizend megewatt moet bouwen. China vormt dan ook de snelst groeiende nucleaire energiemarkt van de wereld. Daarmee wil het land zijn afhankelijkheid van steenkool als energiebron afbouwen.

De uraniumbrandstof voor de kerncentrale van Tianwan zal geleverd worden door AtomStroyExport, de Russische exporteur van nucleaire energie. De plannen voor de twee nieuwe reactoren van Tianwan zouden tegen het einde van dit jaar klaar moeten zijn. China en Rusland praten eveneens over het bouwen van kerncentrales in andere landen. Daarbij zou onder meer gedacht worden aan Egypte.