managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Digitale fotocamera’s worden duurder

Posted by managing21 on juli 9th, 2007

De Europese Commissie wil een nieuwe invoerheffing instellen voor digitale camera’s. Daardoor zouden de toestellen tientallen euros duurder kunnen worden. De Europese Commissie stelt immers dat met digitale fotocamera’s tegenwoordig ook films gemaakt kunnen worden. Daardoor wel men de heffing op gelijke hoogte brengen met die van videocamera’s.

Binnen Europa bestaat een importheffing van 12,5 procent op videocamera’s. De prijs van een compact-fotocamera door een gelijkaardige heffing zou daarmee gemiddeld 35 euro omhoog gaan. Tegenstanders stellen dat de importheffing geen nut heeft, omdat die bedoeld was om de Europese fabrikanten van videocamera’s te beschermen. Opgemerkt wordt dat er geen Europese producenten van digitale camera’s bestaan.

Vanuit diverse hoeken probeert men dan ook de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. De invoerheffing zou echter geen gevolgen hebben voor de prijs van mobiele telefoons waarmee kan worden gefilmd. Voor het instellen van de heffing gelden namelijk een reeks criteria, zoals de resolutie en het aantal minuten dat kan worden gefilmd. Daardoor vallen de mobiele telefoons niet in dezelfde categorie als de digitale fotocamera’s.