managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 6th, 2007

De Duitse autobouwer Volkswagen wil de productie van zijn rechtsgestuurde Golf voor de regio Azië-Pacific verhuizen van Zuid-Afrika naar Duitsland. De productie zal vanaf midden volgend jaar verhuisd worden van het Zuid-Afrikaanse Uitenhage naar de hoofdfabriek van Volkswagen in Wolfsburg. Volkswagen zou een definitieve beslissing nemen van zodra het bedrijf een oplossing heeft gevonden voor alternatieve productie in Uitenhage. Door de productie van de rechtsgestuurde Golf naar Duitsland te brengen kan de constructeur 40.000 tot 45.000 extra wagens per jaar bouwen en er zo 1.100 jobs veilig stellen, die in het gedrang waren gekomen door een verbeterde productiviteit en veranderingen door de komst van het nieuwe model Golf eind volgend jaar. Volkswagen verwacht een productie van 480.000 wagens in Wolfsburg aan het eind van volgend jaar. Bij Volkswagen Zuid-Afrika werken 6.600 mensen.

De Amerikaanse autobouwer Ford wil de verkoop van zijn Britse merken Jaguar en Land Rover voor 30 september rond hebben. Voor de Zweedse dochter Volvo zal mogelijk voor het eind van het jaar een koper gevonden worden. Het investeringsfonds Cerberus, dat ook Chrysler van DaimlerChrysler overneemt, behoort volgens The New York Times tot de kandidaat-overnemers van Land Rover en Jaguar. Een andere potentiële bieder is het investeringsfonds TPG van David Bonderman en ook de Indische constructeur Tata zou geïnteresseerd zijn. De verkoop van Volvo bevindt zich nog in het beginstadium, maar de Duitse autobouwer BMW zou reeds geïnteresseerd zijn. Ford heeft onlangs bij de voorstelling van zijn halfjaarlijkse verslag bevestigd dat het bedrijf een gezamenlijke verkoop van Jaguar en Land Rover verkiest en dat het in contact is getreden met geselecteerde mogelijke overnemers.

Het mijnbedrijf Anglo American heeft tijdens de eerste helft van dit jaar de hoogste winst uit zijn geschiedenis gerealiseerd. De nettowinst kwam uit op 3,38 miljard dollar, een stijging van 14,8 procent ten opzichte van vorig jaar, toen de winst 2,94 miljard dollar bedroeg. Dat is meer dan de analisten hadden voorspeld. De onderliggende winst belandde op 3,01 miljard dollar, Dat is een stijging van 22,2 procent. De omzet steeg in de afgelopen verslagperiode met 5,4 procent naar 19,85 miljard dollar. Anglo American is het tweede grootste mijnbouwbedrijf van de wereld. Het stelt dat de verzwakte groei van de Amerikaanse economie wordt gecompenseerd door de sterke vraag uit India en China. Anglo American meldt verder dat het 4 miljard dollar uittrekt voor het terugkopen van aandelen, en dat het onderdeel Tarmac zal worden afgestoten.

Het grootste champagnemerk ter wereld, Moët & Chandon, vreest voor een nijpend tekort aan de Noord-Franse schuimwijn. “Gedurende de voorbije dertig jaar is de champagnestreek er steeds in geslaagd aan de vraag te voldoen, maar vandaag is dat niet meer het geval. We staan met onze rug tegen de muur,” aldus Frédéric Cumenal, voorzitter van Moët & Chandon, Frédéric Cumenal, in de Franse zakenkrant Les Echos. Moët is eigendom van het Franse luxe-imperium LVMH. “We moeten ons tevredenstellen met eencijferige groeipercentages, terwijl het er dubbelcijferige hadden kunnen zijn,” voerde Cumenal nog aan. Het dreigende tekort aan champagne wordt vooral veroorzaakt door de spectaculaire stijging van de vraag naar champagne in Azië in het algemeen en China in het bijzonder. Tegenover die stijgende vraag staat de beperkte beschikbaarheid van het champagneareaal.

Het aantal internationale congressen heeft de voorbije jaar een belangrijke groei gekend. Dat blijkt uit metingen van de International Congress & Convention Association. In 1997 werden er 3.713 organisaties geteld, maar dat is vorig jaar opgelopen tot 5.838 congressen. Met 6.304 congressen blijft 2004 een absoluut recordjaar, maar het voorbije jaar werden er meer dan 4 miljoen congresgangers verteld. Dat is wel een record. Ook het gemiddeld aantal deelnemers per congres steeg. Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten zijn aan een inhaalbeweging bezig. Het grootste congresland blijft de Verenigde Staten, waar vorig jaar 414 congressen werden georganiseerd en 375.218 bezoekers werden geteld. Duitsland staat op de tweede plaats met 334 congressen, gevolgd door Groot-Brittannië (279), Frankrijk (269), Spanje (266), Italië (209) en Brazilië (207). België staat met 95 congressen op een 22ste plaats.

NYSE Euronext ontvangt 100 miljoen euro voor zijn belang in het grootste Europese obligatieplatform, MTS van Borsa Italiana. Eind 2005 namen Euronext en de beurs van Milaan een gezamenlijk belang van 51 procent in het handelssysteem, via de holding MBE. Later vergrootte dat belang nog. NYSE Euronext had liever zelf de meerderheid genomen in MTS. Maar beide partijen beschikten over een calloptie om de andere uit te kopen als die partner op zijn beurt werd overgenomen. De Italianen kunnen die optie lichten omdat Euronext in maart fuseerde met de New York Stock Exchange. De transactie wordt vermoedelijk half september afgehandeld. Borsa Italiana rept zich met de overname omdat ze binnenkort in handen komt van de London Stock Exchange (LSE). De Britse beursuitbater heeft 1,8 miljard euro veil voor de beurs van Milaan.

De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft twintig straalvliegtuigen met een capaciteit van circa honderd passagiers besteld bij de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. De luchtvaartmaatschappij voegde er aan toe ook een optie genomen op nog toestellen. Tien van de Embraers zijn bestemd voor KLM Cityhopper. De dochtermaatschappij wil de volgende drie jaar haar oudste vijftien Fokker-100’s uit dienst halen. De Braziliaanse toestellen komen daarvoor in de plaats. Ook neemt de regionale dochter van KLM vijf Fokker-70’s over van het Franse Régional, dat ook deel uitmaakt van de groep Air France-KLM. Régional krijgt de overige Embraer-vliegtuigen. Een woordvoerder van KLM wou geen exacte aankoopbedrag bekendmaken. Aan de hand van de Embraer-catalogus kan de totale order en de achttien opties een bedrag van ongeveer 1,18 miljard geplakt worden.

Procter & Gamble, eigenaar van onder meer Gillette en Duracell, voert zijn aandeleninkoopprogramma fors op. Dat heeft de Amerikaanse groep bekend gemaakt ter gelegenheid van de publicatie van zijn fiscale kwartaalcijfers. Het levensmiddelenconcern uit Cincinnati gaat voor 24 tot 30 miljard dollar aandelen terugkopen, verdeeld over drie jaar. Per jaar denkt het bedrijf tussen de 8 en 10 miljard dollar te besteden aan het inkoopprogramma. In het afgelopen boekjaar werden voor 5,6 miljard dollar eigen aandelen ingekocht. In het afgelopen kwartaal boekte Procter & Gamble een winststijging van 19 procent, onder meer dankzij de introductie van de Gillette Fusion. De nettowinst belandde op 2,27 miljard dollar. De omzet steeg met 8 procent van 17,84 miljard dollar tot 19,27 miljard dollar. De autonome omzetgroei bedroeg in de afgelopen drie maanden 5 procent.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft negen overnamebiedingen gekregen van Franse, Amerikaanse, Britse, Duitse, Zweedse en Nederlandse overnemers voor drie industriële sites die Airbus wil uitbesteden. Een woordvoerder van Airbus wou de informatie niet bevestigen noch ontkennen. Een beslissing wordt volgens hem in de loop van september genomen. De kandidaten hadden tot 26 juli de tijd om hun bod aan Airbus over te maken. De Franse fabrikant van luchtvaartapparatuur Latécoère heeft zijn kandidatuur voor de overname van de site van Méaulte al aangekondigd. Ook het Amerikaanse Spirit zou geïnteresseerd in deze divisie. Het Britse Filton zou aanbiedingen gekregen hebben van het Britse GKN, het Amerikaanse Spirit en het Zweedse Saab. Op de afdeling in Nordenham zouden Spirit, MT Aerospace, het Nederlandse Stork en het Amerikaanse Maxcor geboden hebben.

De Europese boeren zullen de komende zeven jaar 21 procent meer verdienen. Dat voorspelt de Europese Commissie. De stijging verschilt wel sterk van lidstaat tot lidstaat. Zo kunnen de landbouwers in de vijftien oude lidstaten, waaronder België, een inkomensstijging van slechts 9,9 procent verwachten. De boeren in de tien nieuwe lidstaten zien hun inkomen met 24,9 procent stijgen en die in de twee nieuwste lidstaten (Roemenië en Bulgarije) met niet minder dan 71,8 procent. De sterke stijging heeft vooral te maken met de verminderende arbeidskosten als gevolg van de afnemende werkgelegenheid. De Europese Commissie voorspelt daarnaast ook dat de prijsstijgingen van gewassen, rundvlees, gevogelte en melk zich zullen doorzetten. Verder wordt een stijging van de varkensvleesproductie voorspeld, maar een daling van de rundvleesproductie.

Meer Nieuws