managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Max Planck ontwerpt soepel staal

Posted by managing21 on september 13th, 2007

Aan het Max Planck Institut für Eisenforschung in Düsseldorf hebben wetenschappers een nieuw soort staal ontwikkeld dat de gevolgen bij auto-ongevallen zou moeten kunnen verminderen. Het gaat om een mengeling van mangaan, silicium, aluminium en ijzer. Die samenstelling vormt volgens hen een staal dat tegelijkertijd stevig en toch elastisch genoeg is om bij een impact de ergste klappen op te vangen.

Bij een ongeval spelen een enorme krachten. Het materiaal en de constructie van de auto bepalen daarbij mee hoe die energie wordt opgevangen. Het materiaal moet voldoende soepel zijn om de ontwikkelde krachten om te zetten in een vervorming. Maar tegelijkertijd moet het materiaal ook voldoende stevig zijn om de passagiers van de auto voldoende veiligheid te bieden.

Wetenschappers aan het Max Planck Institut in Düsseldorf zeggen dat ze een staalsoort ontwikkeld hebben die beide eigenschappen combineert. Het gaat om Twinning Induced Plasticity Steel, dat zich bij een impact begint te vervormen. Elk punt van de staalplaat vervormt zich echter slechts in beperkte mate, waarna de energie wordt doorgegeven aan het onvervormde gedeelte. Daardoor breidt de energie zich gelijkmatig uit over het ganse oppervlak.

Over enkele jaren al zou dit soort staal in de voorvleugels en de zijdeuren van auto’s ingebouwd worden. Dit zijn de onderdelen die bij een ongeval het meest geraakt worden.