managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 27th, 2007

De Europese Unie beschuldigt de Verenigde Staten ervan vliegtuigbouwer Boeing bewust te hebben gesubsidieerd om de concurrentiekracht van haar Europese tegenstander Airbus te ondermijnen. Door de steun zou Airbus de afgelopen twee jaar al 19 miljard euro verloren hebben. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) besliste in juli om een onderzoek in te stellen naar de al lang aanslepende twist tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de subsidiëring van hun respectievelijke vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. De speciale groep van experts die het geschil moet onderzoeken, hield haar eerste hoorzitting achter gesloten deuren in Genève. De vergadering komt er zes maanden na de bijeenkomst van een andere groep van experts. Die moet toen oordelen over een gelijkaardige klacht van de Verenigde Staten tegen de Europese Unie over hulp aan Airbus.

De energiegroep Suez heeft de overname afgerond van het Canadese windmolenpark bedrijf Ventus Energy. De Canadese groep zal deel uitmaken van een nieuwe afdeling die zich toespitst op hernieuwbare energie. Afgelopen zomer raakte al bekend dat Suez Ventus zou overnemen voor ruim 86 miljoen euro. Ventus heeft 25 windprojecten in Oost-Canada in portefeuille. Ventus’ elektriciteitsportefeuille is momenteel goed voor ongeveer 2.000 megawatt in verschillende ontwikkelingsstadia. Ventus zal deel uitmaken van de pas opgerichte divisie Suez Renewable Energy. Die afdeling zal ook instaan voor de ontwikkeling van biomassa-, water- en zonne-energieprojecten in Noord-Amerika. Suez maakte ook bekend dat zijn tak Suez Energy Resources een leveringscontract heeft gesloten met de Amerikaanse stad Dallas.

Canada heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege het Belgische en Nederlandse verbod op de verkoop van zeehondenproducten. Het verbod is volgens Canada in strijd met de afspraken waar deze landen zich als lid van de WTO aan moeten houden. In juli, toen er voor het eerst sprake was van een officiële klacht, zei de toenmalige minister van buitenlandse zaken Peter MacKay dat hij de zaak betreurde, maar dat de Canadese regering er alles aan zou doen om dergelijke verboden aan te vechten. Ongeveer zesduizend Canadezen leven van de zeehondenjacht, die volgens Canada cruciaal is voor het voortbestaan van de oorspronkelijke bevolking van het noordpoolgebied. De Europese Unie verbiedt de import van zeehondenbont van zadelrobben van jonger dan twaalf dagen en van klapmutsen jonger dan een jaar.

De overname van de Nederlandse babyvoedingsproducent Numico door het Franse Danone lijkt een afgelopen race. Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering informeerde Numico zijn aandeelhouders over het bod. De directie noemde het een knock-out-bod waartegen het moeilijk nee te zeggen is. Ook uit de zaal klonken instemmende geluiden over de hoge prijs die Danone voor een aandeel Numico wil neertellen. Numico-topman Jan Bennink zei met pijn in zijn hart voor de laatste keer de aandeelhouders toe te spreken. Maar tegen dit bod is het volgens hem heel moeilijk nee te zeggen. Bennink krijgt aan opties en aandelen ongeveer 63 miljoen euro mee. Daarnaast heeft de topman eigen investeringen in Numico gedaan en krijgt hij door de overname twee keer zijn jaarsalaris van 1 miljoen euro en twee keer een bonus mee. Dat stuitte op protest van de Vereniging van Effectenbezitters.

Het spionageproces tussen de softwarebedrijven SAP en Oracle gaat mogelijk van start op 9 februari 2009. Beide hebben tot 8 augustus volgend jaar de tijd om bewijzen te verzamelen. Tegen dan zou ook duidelijk moeten zijn op hoeveel de schade wordt geraamd. SAP en Oracle zijn de twee grootste aanbieders van managementsoftware ter wereld. Oracle diende in maart van dit jaar klacht in tegen SAP, omdat werknemers van dat bedrijf in zijn website hadden ingebroken en softwarecodes en documenten gestolen zouden hebben. SAP gaf enkele maanden later toe dat er ongepaste downloads waren gebeurd, maar betwiste dat de intellectuele eigendomsrechten waren geschonden. Nu zijn de details voor een eventueel proces, dat plaatsvindt in San Francisco, vastgelegd. Rechter Martin Jenkins nodigde beide bedrijven uit om de zaken alsnog in der minne te regelen.

Bijna een kwart van de Britten heeft geen vertrouwen meer in verstrekkers van geldleningen. Dit houdt verband met de bijna-ineenstorting van de Britse bank Northern Rock en eerste stormloop op een bank in honderd jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Teamspirit. Daarbij zette 46 procent van de ondervraagden vraagtekens bij de geloofwaardigheid van hun bank. Nadat de klanten dagenlang worstelden met het opnemen van geld van de website van Northern Rock, is het geloof in online bankwezen ook ondermijnd. Slechts één op de vier ondervraagden heeft nog vertrouwen in transacties op internet. De hypotheekbanken kwamen uit aan de bovenkant qua betrouwbaarheid. Zij hebben nog een geloofwaardigheid bij 48 procent van de respondenten. De crisis heeft ook het
vertrouwen aangetast in andere financiële sectoren.

Een goede manager kan emotioneel managen. Het tonen van gevoel kan immers een effectief sturingsmiddel zijn naar het personeel toe. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse wetenschapper Frederic Damen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Damen stelt in zijn rapport dat het merendeel van het personeel van oordeel blijkt te zijn dat het tonen van emoties goed is in een functie. Wanneer de manager het gevoel daadwerkelijk ervaart, kan dit volgens een effectief sturingsmiddel zijn voor het personeel. Als de baas bijvoorbeeld boos is, dan zorgt dat voor duidelijkheid bij het personeel, waardoor zij beter weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen. Uit een onderzoek op Overheidsmanagement.nl geeft ruim 80 procent van de managers aan gevoelens te tonen als hij blij of boos is. Maar 6,7 procent was van mening dat het tonen van emoties geen goed idee is tijdens het werk.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM bereidt een bod voor op de Spaanse branchegenoot Iberia. Dat heeft de Spaanse krant Expansion gemeld. Volgens Expansion zal Air France-KLM daarvoor de handen ineen slaan met de investeringsmaatschappij Torreal en communicatieconcern Planeta. Afgelopen juli liet Air France-KLM al weten mogelijk geïnteresseerd te zijn in Iberia. Na de overname zal 51 procent van de aandelen in handen blijven van de Spaanse bedrijven, zodat Iberia in staat blijft om bepaalde routes te vliegen in en buiten Spanje. Eerder al werd bekend dat British Airways en de investeringsmaatschappij Texas Pacific Group ook overwegen een officieel bod uit te brengen op Iberia. De twee hebben een indicatief bod neergelegd waarmee Iberia gewaardeerd wordt op 3,4 miljard euro.

Zeven landen rond de Middellandse Zee houden hun cijfers over tonijnvangsten achter voor de Europese Commissie. Op die manier blijft onduidelijk in welke mate vissers uit deze landen de limieten voor tonijnvangst hebben overschreden. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Ze heeft daarop de eerste stap gezet naar een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie. Frankrijk en Italië krijgen bovendien het verwijt dat ze amper de vangsten controleren. De bezorgdheid van de Europese Commissie komt voort uit het feit dat tonijn de jongste jaren jaren snel schaars is geworden. Vissers maken volop jacht op de grote vissen wegens de hoge prijzen die Japanse restaurants betalen. De Europese Commissie heeft zopas nog de vangst van de tonijn gesloten voor de rest van dit jaar. De vangstlimiet voor dit jaar is namelijk zeker overschreden.

Boeren in de Europese Unie mogen wellicht volgend jaar tijdelijk meer melk produceren. Dat is het gevolg van een grote vraag op de wereldmarkt. Bij een vergadering rond de melkquota bleek bleken meer dan twintig lidstaten voorstander te zijn van een tijdelijke verhoging. Op verzoek van een aantal Europese landen zal de Europese Commissie tegen december een analyse opstellen. In april van volgend jaar zou dan een eventuele verhoging van drie tot vijf procent kunnen ingaan voor de duur van één jaar. De vraag naar melk is wereldwijd erg gestegen, onder meer omdat China nu schoolmelk schenkt. De Europese Unie heeft inmiddels een tijdelijke hogere graanproductie toegelaten, eveneens wegens de grote vraag en dreigende tekorten. Europa wil tegelijkertijd ook de importheffingen op graan tijdelijk afschaffen. Die maatregel zou gelden tot eind juni volgend jaar.

Meer Nieuws