managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 28th, 2007

De Nederlandse computerbouwer Tulip gaat een openbaar bod uitbrengen op het Amerikaanse technologiebedrijf Commodore. Met het bod zou een bedrag van 57,3 miljoen euro gemoeid zijn. De operatie is opvallend omdat Tulip tussen 1997 en eind 2004 het merk Commodore al in handen had. Het merk was één van de restanten van de Amerikaanse groep, die in 1994 failliet werd verklaard. Commodore werd de voorbije jaren nieuw leven ingeblazen, maar deze keer als fabrikant van geavanceerde multimediatoestellen en als uitbater van een muziekdienst op het internet. Het Amerikaanse bedrijf werd in de jaren vijftig opgericht door een Poolse immigrant als een bouwer van schrijfmachines. In 1977 fabriceerde Commodore de Personal Electronic Transactor, één van de allereerste personal computers ter wereld: de Personal Electronic Transactor.

Door de politieke crisis in Myanmar komt de Franse oliegroep Total, de grootste westerse investeerder in het land, opnieuw onder vuur. De oliegroep leidde in de jaren negentig een omstreden aardgasontwinningsproject dat bijna één miljard euro kostte. Total is echter ook nu niet van plan zich uit het land terug te trekken. Total is één van de weinige westerse bedrijven die de voorbije decennia niet gezwicht is voor druk van pressiegroepen. Hevig protest tegen het omstreden beleid door een militaire dictatuur deed Amerikaanse en Europese multinationals Myanmar verlaten. Total geeft toe dat zijn aanwezigheid in Myanmar controverses uitlokt, maar voegt er aan toe dat de voorraden olie en aardgas in de wereld nu eenmaal niet noodzakelijk gelegen zijn in democratieën. Vier Birmanen hebben in België een klacht ingediend tegen Total, die steun zou hebben verleend aan de Birmaanse junta.

In Kazachstan zijn contracten met buitenlandse investeerders niet meer heilig. Het Kazakse parlement heeft een wet aangenomen die de overheid toestaat om contracten met buitenlandse bedrijven te veranderen of te annuleren. Het gaat om een aanpassing van de wet op grondstoffen. De aanpassing volgt op een conflict tussen Kazachstan en een consortium van buitenlandse ondernemingen dat tot voor kort de ontwikkeling van het olieveld Kashagan verzorgde. In augustus schortte de regering van president Noersoeltan Nazarbajev alle activiteiten rond Kashagan op, omdat het consortium onder leiding van het Italiaanse bedrijf ENI de milieuwetgeving zou hebben overtreden en verantwoordelijk zou zijn voor ernstige vertraging van het werk. Kazachstan liet ook weten een groter deel van de opbrengsten van Kashagan te willen opstrijken.

De Europese Commissie bereidt een unieke rechtszaak voor tegen Polen, omdat het land weigert de kabeljauwvangst in de Oostzee te stoppen. Poolse vissers zijn al ver over de vangstlimiet heen. Polen weigerde de vangst te staken, waarna de Europese Commissie zelf een vangstverbod oplegde. Desondanks varen nog steeds Poolse vissers uit om de schaarse kabeljauw in de Oostzee te vangen. De Poolse regering weigert de vissers zelfs maar te bestraffen. Europees Commissaris voor visserij Joe Borg waarschuwt Poolse vissers dat ze in 2008 wellicht geheel aan de kant moeten blijven. Hij zal de overschrijding van de vangstquota in 2007 aftrekken van de limieten voor volgend jaar. Als Polen bereid is de vangstcontrole te verbeteren, kan volgens de Europese Commissie eventueel besproken worden om de korting te spreiden over enkele jaren.

De de toename van het aantal dikke kinderen tegen te gaan, heeft de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Kaiser Permanente een online game gelanceerd waarin kinderen leren welk voedsel goed voor ze is. Na twintig minuten worden de kinderen automatisch uit de game gegooid. Ze kunnen pas zestig minuten later weer de game opstarten. De game ‘The Incredible Adventures of the Amazing Food Detective’ moet kinderen tussen de negen en tien jaar leren hoe ze gezond kunnen eten en fit kunnen blijven. In tegenstelling tot andere online games die proberen om de kinderen zo lang mogelijk achter de computer te houden, spoort de Food Detective kinderen echter aan om naar buiten te gaan en te bewegen. Het heeft volgens de organisatie geen zin met de vinger te wijzen en kinderen vertellen dat ze groenten moeten eten, maar wel moet men de omgeving en de boodschap veranderen.

Voor de eerste keer plaatst British Airways een order van vliegtuigen voor de lange afstand bij Airbus. Het gaat om twaalf toestellen van de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Daarnaast bestelde de maatschappij ook 24 exemplaren van de Boeing B787. De orders hebben een cataloguswaarde van 5,8 miljard euro. Tot nu toe vloog de Britse maatschappij uitsluitend met Boeing-toestellen. De Airbus A320 voor de korte en middellange afstand maakt al wel enige tijd deel uit van de vloot van British Airways. Daarnaast heeft British Airways nog een optie genomen op nog eens zeven A380-modellen en zestien B787-exemplaren. Het order is bedoeld om de bestaande langeafstandsvloot grotendeels te vervangen en uit te breiden. Onder meer de beroemde B747-jumbo wordt afgeschreven. De Britse motorenbouwer Rolls-Royce mag alle motoren leveren.

Een intern onderzoek bij de Duitse industriereus Siemens heeft geleid tot een veel hoger bedrag aan verdachte geldtransacties dan tot nu toe was vooropgesteld. In totaal zou het nu gaan om een bedrag van 1,6 miljard euro. Siemens maakte eerder gewag van 420 miljoen euro. Het onderzoek door het Amerikaanse advocatenkantoor Debevoise & Plimpton kwam er nadat eind vorig jaar een grootscheepse fraudezaak was losgebarsten in de telecomdivisie van Siemens. Managers van die divisie bleken in een reeks landen smeergeld te hebben betaald om contracten binnen te halen. De zaak leidde tot het vertrek van een aantal toplui, onder wie gedelegeerd bestuurder Klaus Kleinfeld en voorzitter Heinrich von Pierer. De bijkomende verdachte geldstromen zijn niet noodzakelijk smeergeldbetalingen. Het gaat volgens Reuters om onduidelijkheden rond overschrijvingen en contante betalingen.

T-Mobile, het gsm-filiaal van Deutsche Telekom, heeft voor 1,3 miljard euro een akkoord over de overname van Orange Nederland. Orange is een dochter van France Telecom. De operatie zou voor de Duitse groep tot omvangrijke synergieën moeten leiden, aldus de Duitse krant. T-Mobile wordt met de overname van Orange de nummer twee op de Nederlandse gsm-markt. Die wordt gedomineerd door KPN. De Europese Commissie gaf eind augustus al haar goedkeuring voor de overname. De Fransen en Duitsers zijn al sinds juni aan het onderhandelen over het Nederlandse dossier. T-Mobile is op overnamejacht in het buitenland. Pas enkele dagen geleden maakte het bedrijf bekend dat het SunCom Wireless in de VS heeft overgenomen voor 1,72 miljard euro. Bij T-Mobile en Orange werden geen reacties gegeven op de berichtgeving.

De Amerikaanse internetzoekmachine Google neemt de komende tijd een groot aantal werknemers aan in Europese landen. Het zou gaan om duizenden productontwikkelaars. Google lijkt hiermee een nieuwe stap te zetten in de strijd om een beter imago in Europa. Met lokale werknemers probeert Google beter in te spelen op de markt. “Er is veel talent in Europa, maar het is vooral belangrijk dat de nieuwe werknemers de plaatselijke cultuur beter begrijpen,” aldus de woordvoerder. In Europa werken vijfhonderd computerexperts onder meer aan de verbetering van zoekresultaten en de ontwikkeling van mobiele toepassingen. Nelson Mattos, die is aangesteld als verantwoordelijke voor de productontwikkeling in Europa, zei dat hij de Europese ontwikkelingsdivisie net zo groot wil maken als die in de Verenigde Staten. Dat komt neer op 6.000 banen.

Olieproducent Shell heeft een overeenkomst gesloten met het Russische Tatneft voor de exploratie en productie van zware olievelden in Tatarstan. Het is de tweede overeenkomst met een Russisch oliebedrijf sinds Shell vorig najaar door het Kremlin werd gedwongen zijn meerderheidsbelang in het grote Sachalin II-project af te staan aan het oliebedrijf Gazprom. De samenwerking met Tatneft gaat vooral over de exploratie van twaalf olievelden in Tatarstan. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt hoeveel olie daarmee gemoeid is, maar de totale reserves zware olie van Tafneft wordt geschat op meer dan anderhalf miljard ton. Tatneft gaat ervan uit dat vanaf 2017 anderhalf miljoen ton olie per jaar uit de velden kan worden geproduceerd. De velden werden pas als winstgevend beschouwd sinds begin dit jaar, toen bleek dat er geen delfstoffenbelasting moet worden betaald.

Meer Nieuws